In het buurtschap Terheyl bij Roden ligt Kwekerij & Theetuin De Baggelhof, een eldorado voor huismussen. Deze tijd van het jaar is rustig voor de zangvogel, ze trekken niet en ze brengen geen jongen groot, maar ze laten wel van zich horen.
"Ik noem dit de ideale huismusbiotoop", aldus René Oosterhuis. Hij doet sinds 2007 onderzoek naar huismussen. "Ze zitten lekker verstopt in hagen en hebben hier alles wat ze nodig hebben."
Wensen van de huismus
Huismussen hebben voedsel, veiligheid oftewel schuilgelegenheid, en broedgelegenheid nodig. "Ze vliegen niet zo ver. Als ze eenmaal gesetteld zijn, vliegen ze hooguit een kilometer", vertelt de expert. "Dat hier kippen zijn is ideaal voor de huismus. In een kippenhok is altijd wel wat te eten te vinden, en als de kippen rondlopen vertrouwen de mussen erop dat de kust veilig is."
Een knus nestje
Mussen zijn creatief in het vinden van een nestplek. Ze kunnen onder dakpannen of in holtes in huizen broeden. Maar ze maken ook dankbaar gebruik van nestkasten. "Als het gat maar groot genoeg is", weet Oosterhuis. "Mussen zijn familie van de weefvogels. Ze maken een soort bolletje en vullen de hele nestkast op totdat er een ruimte van iets groter dan een tennisbal overblijft waarin ze kunnen broeden."
Voldoende voedsel
Van natuurlijke tuinen met inheemse planten wordt de huismus blij. "Mussen eten vooral zaden en granen. Alleen de jonkies moeten met insecten gevoerd worden. De jongen op het nest zijn nog te klein om de zaden te verteren. Op inheemse planten zitten veel insecten." Of het voedsel van de mus een van de redenen was waarom de huismussenpopulatie halveerde tussen 1990 en 2000 zie je in onderstaande Veldwerk-reportage.
Veldwerk
Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te helpen. Dit is deel 35.