Een bekende onder de invasieve exoten is de Japanse duizendknoop. Een plant uit de duizendknoopfamilie die oorspronkelijk uit Japan komt maar al vele jaren in ons land woekert.
De plant werd in de eerste helft van de negentiende eeuw voor het eerst geïmporteerd. Het is een van de meest invasieve soorten ter wereld omdat de plant snel groeit, zich makkelijk verspreidt dankzij ondergrondse wortelstokken en relatief ongevoelig is voor bestrijdingsmiddelen.
"Ik sta tussen de Japanse duizendknoop in Marsdijk in Assen", wijst Lotte Hadderingh van Landschapsbeheer Drenthe. "Het ziet er prachtig uit, maar we zijn er niet blij mee. De mens heeft de plant uit Azië hierheen gehaald als sierplant, maar we hadden nooit gedacht dat de plant zo goed zou groeien en alle andere planten zou verdringen. We willen graag diversiteit in planten maar waar deze plant groeit, groeit niks anders."
Strijdbaar
Het is een sterke plant die moeilijk te verwijderen is. Toch wil Landschapsbeheer Drenthe de strijd aangaan. "We willen in Assen graag een exotenbrigade opzetten", vertelt Hadderingh. "Dat zal een groep vrijwilligers zijn die in haar vrije tijd exoten gaat bestrijden. De Japanse duizendknoop, maar ook de reuzeberenklauw en wellicht ook de springbalsemien."
Spierballen
De wortels van de Japanse duizendknoop kunnen tot drie meter diep zitten, er zijn dus spierballen nodig om de exoot te verwijderen. Heb je groene vingers en interesse om te helpen bij het bestrijden van invasieve exoten in Assen, meld je dan aan voor de exotenbrigade. Meer informatie vind je op de website van Landschapsbeheer Drenthe.
Voor tuiniers die de woekeraar uit hun tuin willen verwijderen heeft Hadderingh een belangrijke tip. Je ziet het in onderstaande Veldwerk-reportage.
Veldwerk
Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is deel 30.