Onderzoekers nemen duik in het Anlooërdiepje

  • Met waadpakken aan het diepje in (Rechten: RTV Drenthe)

Een groep onderzoekers, uitgerust met grote emmers en schepnetten, staat tot aan de knieën in het water, gehuld in waadpakken. Op die manier kunnen ze vissen vangen. Die vissen moeten de onderzoekers meer vertellen over de veranderingen in de beek.

Het project wordt uitgevoerd door Waterschap Hunze en Aa's, de Provincie Drenthe en Staatsbosbeheer.

Vernatten beekdalen

Deze drie partijen zijn namelijk bezig met het verder vernatten van de beekdalen in het Drentsche Aa-gebied. "Dat doen we door zand en houtmateriaal aan te brengen. Daardoor wordt de waterstand verhoogd en daardoor de oevers natter," legt Peter Paul Schollema van Waterschap Hunze en Aa's. uit. "En we willen weten wat voor effect dat heeft op bijvoorbeeld de visstand. Vijf jaar lang gaan we het monitoren."

Afbeelding
Vissen worden opgemeten (Rechten: RTV Drenthe)

'We verdoven ze heel licht'

Maar hoe gaan ze te werk? Melchior Leutscher staat in het Anlooërdiepje met een groot schepnet: "We verdoven de vissen heel licht met een beetje stroom en dan kunnen we ze vangen", legt Leutscher uit terwijl hij zijn schepnet in de emmer leegt. "Vervolgens kunnen we ze opmeten en kijken wat we hebben gevangen. Het is altijd interessant om te zien welke soorten hier in het gebied voorkomen."

Schollema voegt toe: "Vissen gebruiken de beek als schuilplaats of om voedsel te zoeken. Dus als je iets verandert, kan dat invloed hebben. We streven ernaar door deze ingreep een mooie en gevarieerde visstand te creëren, met enkele verwachte soorten zoals het bermpje, de serpeling, de snoek. Allemaal typische beekvissoorten, maar soms doen zich ook verrassingen voor."

Zie in deze reportage hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Tekst gaat verder onder de video.

Serie veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is het negende deel van onze fascinerende reis door de Drentse natuur.

Lees ook:

Contact
opnemen