In de bossen bij natuurgebied Drouwenerzand ligt natuurcamping Het Horstmannsbos. Op het campingterrein ligt een zwemvijver die op natuurlijke wijze gezuiverd wordt met planten zoals de gele lis.
"De vijver is aangelegd en dus kunstmatig maar dat zie je nergens meer terug", aldus eigenaar Maikel Siemerink. "We hebben libellen op de camping, kikkers in overvloed en watersalamanders."
Krachtpatser
"De zwem- en speelvijver hebben we twee jaar geleden aangelegd", vertelt Siemerink. "Hier staat de gele lis. Hij bloeit in het voorjaar en is nu uitgebloeid. Het is een sterke en goed zuiverende plant. Aangezien kinderen hier overal toegang tot hebben, hebben we sterke planten nodig om ze überhaupt in leven te houden."
Onverwacht
Pal ernaast staat een pitrus. "Deze plant is een beetje platgelopen door de kinderen, dat is te verwachten. We hebben die niet aangeplant, hij is uit zichzelf in de vijver terecht gekomen." In het vakantieseizoen groeit er meer kroos omdat de vijver dan meer vervuild wordt.
Viezigheid
"De vervuiling in het zwemwater bestaat vooral uit ureum van zweet, en zonnebrandcrème. Die crème is wat lastiger weg te filteren. De meeste zonnebrand is wel op natuurlijke wijze af te breken alleen het duurt wat langer."
Veldwerk
Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is deel 32.