De welriekende nachtorchis is kieskeurig: ‘Slank maar toch krachtig’

  • De welriekende nachtorchis houdt van natte voeten (Rechten: RTV Drenthe)

Op de flank van een beekdal in Noord-Drenthe staat een bescheiden schoonheid met een prachtige naam: de welriekende nachtorchis. De orchidee stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving en staat op de Rode Lijst als bedreigd.

"Qua bouw is het een orchidee zoals je moeder of oma in de vensterbank heeft staan, al zijn onze Drentse bloemetjes wat subtieler dan dat tropische spul", aldus ecoloog en orchideeënkenner Hans Dekker. "Deze plant zegt mij wat over dit terrein."

Kieskeurig

De familie van de orchideeën is een van de grootste plantenfamilies op aarde. "Het zijn bijzondere planten die hoge eisen stellen aan het gebied waar ze groeien. Dat ze hier staan wil zeggen dat de ontwikkeling van dit terrein de goeie kant opgaat", vertelt Dekker. "Een kleine dertig jaar geleden is het opnieuw ingericht. De landbouwgrond is afgegraven en loopt nu van hoog naar laag. Daar is het droog en aan de andere kant is het kleddernat. Op de overgang vind je deze orchidee."

Nachtelijke bezoekers

De welriekende nachtorchis heeft niet zomaar deze naam gekregen. "Het is een orchidee die lekker ruikt en iets met de nacht heeft", licht Dekker een tipje van de sluier op. Hij hangt met zijn neus pal boven de orchidee maar ruikt slechts een vleugje vanillegeur. "De plant geurt 's nachts en heeft een speciale aantrekkingskracht op insecten die 's nachts actief zijn, vooral nachtvlinders."

Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is deel 23.

Lees ook:

Contact
opnemen