De Onlanden is een moerasachtig gebied van zo'n 2500 hectare in het Noorden van Drenthe tegen de stad Groningen aan. Het is tegelijkertijd een natuurgebied met bijzondere flora en fauna en een waterberging waar grote hoeveelheden water opgevangen kunnen worden.
Bijna negen kilometer sloot in het gebied wordt gedempt. "Dat klinkt tegenstrijdig met het idee van de Onlanden, namelijk een waterberging", aldus boswachter bij Natuurmonumenten Bart Zwiers. "Je wilt zoveel mogelijk water kunnen bergen, maar in dit geval doen we het toch."
Sloten dempen om water vast te houden
"Sloten zijn niets anders dan grote drainagebuizen die zijn aangelegd om zo snel mogelijk water van landbouwgrond te kunnen afvoeren", aldus de boswachter. "De natuur heeft daar niks aan. Wat je als boswachter wil, is dat het water langzaam in de bodem wegzakt. Dat kan als die sloten weg zijn. Veel planten zullen er ongelooflijk veel baat bij hebben."
Van voedselrijk naar voedselarm
"We maken hier enorme slenken, die graven we uit tot zo'n dertig centimeter waardoor we weer op de schone, voedselarme grond komen. De bovenlaag verwerken we in de sloten en in kades. In die voedselarme situatie heeft de natuur veel meer kansen dan met die rijke bovenlaag. Het wordt hier bloemrijk, het wordt hier fantastisch." Maar de natuur moet wel een handje geholpen worden. Hoe dat gebeurt, zie je in onderstaande reportage.
Veldwerk
Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is deel 31.