In Midden Drenthe loopt al een poosje een roedel wolven rond. En dat is te merken: aanvallen op schapen en koeien, bewoners die wolven rond het huis zien sluipen en sommigen laten de hond alleen nog maar uit met de hooivork in de aanslag. De bewoners van de Halerweg bij Zwiggelte zijn het zat en hebben daarom in een brandbrief een vurig pleidooi en een roep om hulp geschreven.
Eén van de initiatiefnemers van de brief is Arja Schuurmans, bewoonster en paardenhouder aan de Halerweg. In het Radio Drenthe-programma Cassata is zij, samen met dierenarts Bernd Hietberg en BBB-fractievoorzitter Gert-Jan Schuinder, aangeschoven.
Aandacht voor penibele situatie
"Directe aanleiding voor de brief is een recente aanval van de wolf waarbij 15 drachtige koeien werden opgejaagd. Een van de koeien heeft het niet overleefd, een andere raakte gewond, en bij het terughalen van de dieren die in paniek ontsnapt waren, is ook de boer zelf gewond geraakt. Een aantal koeien heeft het kalf dat ze droeg verloren. De zorgen zijn niet alleen door dit incident ontstaan, maar ook door de veelheid aan wolvenincidenten die er aan voorafgegaan zijn", legt Schuurmans uit.
Dierenarts Bernd Hietberg, die zijn praktijk heeft in Beilen, legt uit wat het gezelschap met de brief, die ondertekend is door ongeveer twintig huishoudens aan de Halerweg en directe omgeving, wil bereiken: "Je wil dat dit aandacht krijgt, dat mensen weten hoe die situatie hier is. Dat ze weten wat er leeft en wat de bewoners bezighoudt. Dus aan de ene kant heb je het vee en de veehouders, maar er zijn ook de mensen die er leven. Dus het gaat niet alleen om een aanval op schapen of een paard of een koe, het heeft steeds meer impact op hoe we wonen in het dorp. En ik denk dat Zwiggelte daar niet alleen in staat. Ik denk dat er veel Drentse dorpen zijn waar dit speelt."
Wolven sluipen rond het huis
Het gezelschap noemt vooral de vrijheidsbeperking een groot probleem, afgezien van het feit dat de wolvenroedel, inmiddels bestaand uit negen wolven, het vee afslacht. "De roedel wordt regelmatig gespot. Er zijn een aantal bewoners die hebben camera's hangen als beveiliging, en dan zie je op die beelden dat de wolven regelmatig op hele korte afstand van het huis rondlopen." Hietberg legt uit dat mensen er angstig van worden. "Een van de bewoners is laatst ook omringd door zo'n roedel, en moest de wolven met een stok op afstand houden. Dat jaagt angst aan, ook als je die wolven dan 's nachts op je erf ziet sluipen."
Inmiddels durven bewoners aan de Halerweg en daaromheen niet meer met hun paarden de bossen in, de hond uitlaten gebeurt op het eigen erf of vlakbij, en Schuurmans geeft aan: "Als ik met de hond er uit moet, dan neem ik een hooivork mee. Maar zelfs dan voel ik me bijzonder ongemakkelijk en onveilig." Een rondje hardlopen is ook uit de agenda geschrapt, en de kinderen buiten laten spelen kan alleen nog maar onder het strengste toezicht, en zelfs dan liever niet.
"Als het nou gewoon één wolf was die hier rondloopt, ja, dan zie je die een keer lopen en dat is het dan. Daar schrikken wij niet meer van. Maar dit is een hele roedel op een relatief klein gebied, dat doet echt wel wat met je", legt de dierenarts uit.
'Zorgen dat de roedel een stukje kleiner wordt'
Schuurmans geeft nog een treffend voorbeeld: "Een van onze buurtbewoonsters is kraamverzorgster. Die moet er soms dus midden in de nacht op uit om te ondersteunen bij een bevalling. Maar ze hebben lichten op het erf die aangaan door een bewegingssensor. Gedurende de avond en nacht zie je daardoor dat de wolven over het erf lopen. Zij durft dan niet meer in de nacht van de voordeur naar de auto te lopen, bang om omsingeld te worden door de roedel wolven die er rondhangt."
Gert-Jan Schuinder is fractievoorzitter van de BBB in de Provinciale Staten: "Wat mij betreft moeten we naar een Fins model toe. Als je de regels die ze daar gebruiken hier in Nederland zou toepassen, kom je uit op drie wolven in heel Nederland. We hebben er in Drenthe alleen al 22. Wij zijn er als partij altijd heel duidelijk in geweest: als het een probleemwolf is, er zijn herhaaldelijk aanvallen op vee, en het dier komt te dicht bij de mens, dan zijn dat drie factoren die wat mij betreft voldoende zijn om er voor te zorgen dat de roedel een stukje kleiner gaat worden."
Wil je het hele gesprek over de wolvenroedel in Midden-Drenthe terugluisteren? Dat kan hieronder: