Zolang campinggasten geen hek doorknippen voor barbecue, gaan natuur en TT hand-in-hand

Vrijdag 28 Juni 2024
  • Cindy de Jonge bij een passage die onder de N33 door loopt (Rechten: RTV Drenthe)

Je houdt het eigenlijk niet voor mogelijk, maar tussen de brullende motoren en luide muziek van de TT, houdt een klein groen stukje natuur zich groot in Assen. Met de N33 aan de ene kant, de A28 aan de andere en het TT Circuit op loopafstand, mag het 'natuurpareltje' bij De Haar een groen wondertje heten.

Cindy de Jonge is ecoloog en nauw betrokken bij het wel en wee van otters. Bovendien is ze een Assense, opgegroeid met de TT. Al jaren ziet ze hoe de natuur - zeker bij De Haar - zich op een bijzondere manier verhoudt tot het festival der motoren. "Dit natuurgebied vormt de verbinding tussen het Hijkerveld en het Witterveld aan de ene kant, en het Drentsche Aa-gebied aan de andere. De soorten die in de gebieden leven, wil je verbinden. En dat willen ze zelf ook graag."

Gevaarlijke kant van het hek

Dat het TT Circuit in de buurt ligt, is volgens De Jonge niet per se een probleem. "Er is al tientallen jaren bedrijvigheid vanaf het circuit. Als iedereen gewoon op de paden blijft, is er genoeg ruimte waar dieren prima terecht kunnen. Maar we moeten die ruimte wel respecteren."

Natuurbeschermers proberen te voorkomen dat dieren op de weg terechtkomen. Dat doen ze door middel van hekken en passages, al gaat dat niet altijd zoals het moet. "Kijk", wijst De Jonge op een kapot hek. "Hier kan een otter gewoon doorheen. Zo komen ze aan de gevaarlijke kant van het hek terecht."

Verkeerde keuzes

Op sommige plekken zijn hekken volgens De Jonge simpelweg verkeerd geplaatst. "Waardoor de dieren ook aan de verkeerde kant komen. Dat gebeurt vaak om het beheer van het gebied makkelijker te maken, doordat je er bijvoorbeeld met een maaier beter bij kan."

Ze vervolgt: "Op sommige plekken zijn keuzes gemaakt die waarbij het gedrag van dieren onvoldoende is meegenomen."

Verkeersslachtoffers

Die keuzes zijn pakweg tien jaar geleden gemaakt en kunnen op termijn hersteld worden, gelooft De Jonge. "Maar dat kost achteraf altijd meer geld en tijd dan vooraf. Dat is jammer."

Tekenend vindt ze de keuzes die gemaakt zijn bij het recent aangelegde industrieterrein Assen-Zuid, vlakbij dit natuurgebiedje. "Daar zijn de omstandigheden voor otters goed, maar is geen passage aangelegd. De dieren willen er dan wel heen en kiezen voor een route over de weg, met alle gevolgen van dien. De eerste verkeersslachtoffers zijn al gevallen."

Barbecue

Om te zeggen dat de dieren rondom De Haar helemaal geen hinder ondervinden van de TT, is iets te voorbarig. Het viel De Jonge namens eens op dat er een dierenspoor rechtstreeks naar de A28 liep en daar aan de andere kant weer verder ging. "Oftewel: dieren staken met gevaar voor eigen leven de weg over, terwijl er wel hek voor geplaatst was."

Eenmaal op inspectie vond De Jonge de oorzaak. "Campinggasten hadden een stuk uit het hek geknipt en gebruikt als rooster op de barbecue. Dat moet je natuurlijk niet hebben."

Contact
opnemen