Zo begon het in het Bargerveen

Donderdag 27 September 2018
  • Op dit schilderij van Van Gogh is het ontwerp van de schaapskooi gebaseerd (Afbeelding: Beeldbank Van Gogh Museum)

De koning zal het vandaag ongetwijfeld meerdere keren te horen krijgen: het Bargerveen is een uniek stukje hoogveen. Wat het zo bijzonder maakt is dat een klein deel van het veen niet vergraven is.

Dat stukje hoogveen vormt de perfecte omgeving voor bijzondere soorten, zoals het vleesetende plantje lange zonnedauw.

Het Bargerveen werd zo'n 15.000 jaar geleden gevormd na de laatste ijstijd. Het gletsjer-ijs trok zich terug, het werd natter, de zeespiegel steeg, er kwam meer neerslag en het regenwater kon niet weg: een zogeheten gefrustreerde waterhuishouding. En zo groeide met een millimeter per jaar het veenpakket tot 15 meter hoog.

Weiteveen was één kerk
De ontwatering van het gebied en daaropvolgend de vervening begon ongeveer in 1850. De eerste bewoners van het gebied kwamen uit Duitsland, Hannoveranen genoemd. Het eerste gebouw van Weiteveen was de katholieke kerk, die samen met de pastorie in 1919 is gebouwd. Beide staan er nog steeds. Aanvankelijk stond de kerk in een lege omgeving; de 100 inwoners die het veen toen telde woonden ten oosten van de kerk in plaggenhutten.

Al in de jaren zestig werd het unieke van het hoogveen ingezien en in 1968 kocht Staatsbosbeheer de eerste 66 hectare grond voor natuurbehoud. Toen begon de vernatting van het gebied weer, een proces dat nog steeds gaande is. Zo werd vorig jaar een grenskade aangelegd, die moet voorkomen dat water richting het lager gelegen Duitse deel sijpelt.

Naast dat Staatsbosbeheer werkt aan de vernatting van het Bargerveen, wordt het gebied beter toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Zo is de grenskade voorzien van een breder fietspad.

Het bezoek van koning Willem-Alexander aan de Schaapskooi in het Bargerveen is vanaf 10.50 uur te volgen via de livestream op onze website en live op TV Drenthe. Ook op Radio Drenthe hoort u de hele ochtend over het koningsbezoek.

Contact
opnemen