Zelf een stukje natuur? Met Groenruil kan het

Donderdag 15 Augustus 2024
  • De provincie doet in het Drentsche Aa-gebied allerlei kleine landschapselementen in de verkoop zoals bossingels (Rechten: Jan Dijk / RTV Drenthe)

Altijd al een stukje natuur willen hebben? De provincie Drenthe heeft een aantal snippers in het Drentsche Aa-gebied in de verkoop. Met het project Groenruil krijgt iedereen de kans om zo'n stukje te kopen.

De één is op zoek naar een stukje grasland voor een paar paarden, de andere wil hout hakken met zijn kleinkinderen. Zo'n veertig belangstellenden waren onlangs op een voorlichtingsbijeenkomst in Zeegse over het project Groenruil van de provincie Drenthe. Met dat project wil de provincie particulieren de gelegenheid geven om een stukje natuur in handen te krijgen door grondruil of door verkoop.

Om dit op een open en transparante manier te laten verlopen is een heel systeem opgetuigd met een website, een adviescommissie en taxateurs die prijzen vaststellen. Het gaat om allerlei stukken grond in het gebied van de Drentsche Aa .

Groensnippers

"Groenruil richt zich vooral op kleinere percelen", zegt Henk Overweg van Prolander. Dat is de organisatie die het project voor de provincie uitvoert: "Het gaat om stukken grond die eigendom zijn van de provincie of van Staatsbosbeheer, maar die de organisaties niet zelf wil beheren. Meestal zijn het snippers bos of houtsingel, maar er is ook een stuk bij van elf hectare, dus dat is heel wat."

Afbeelding
Deze bossingel langs het Zeegserloopje is één van de percelen die te koop staat (Rechten: Jan Dijk / RTV Drenthe)

Didam-arrest

De Groenruil komt voort uit het zogenaamde Didam-arrest. Dat is een juridische kwestie waarbij de gemeente Didam een gemeentehuis onderhands aan een supermarkteigenaar wilde gunnen. Een andere supermarkteigenaar ging daar niet mee akkoord. Dat leidde uiteindelijk tot een uitspraak van de Hoge Raad die oordeelde dat een overheid in dit soort gevallen onroerend goed aan iedereen te koop moet aanbieden op een transparante wijze.

Volgens Henk Overweg is dat precies wat er in dit project gebeurd: "Iedereen kan kijken welke stukken grond we in de aanbieding hebben en of daar iets tussen zit. De prijzen worden van tevoren vastgesteld door taxateurs en het is voor iedereen duidelijk wat er gebeurt."

Eigen beheer?

Vraag is of dit ook goed is voor de natuur. Want loop je niet het risico dat al die eigenaren hun eigen beheer op hun grond loslaten? "Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat dat zou kunnen", zegt Henk Overweg. "Maar ik verwacht niet dat het zo'n vaart zal lopen. Uitgangspunt is dat er eenheid van beheer is, ook bij verschillende eigenaren en daar letten we ook op. En de stukken grond zijn aangemerkt als natuur moeten ook als zodanig beheerd worden."

Op de website van Prolander is alles te vinden over het project.

Afbeelding
Het gaat niet alleen om bosjes en bossingels maar bijvoorbeeld ook om dit kruidenrijke perceel grasland bij Zeegse (Rechten: Jan Dijk / RTV Drenthe)

Contact
opnemen