De enige groep met zuivere witte kievitsbloemen van Nederland staat in Drenthe. In de Oosterland en Lappenvoortpolder bij het Paterswoldse meer staan nog 33 planten.
"Daar zijn we al blij mee", vertelt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten, "maar honderd jaar geleden stonden hier wel duizenden witte kievitsbloemen. We dachten dat hij was uitgestorven totdat we in 2000 deze planten vonden."De paarse kievitsbloem komt veel voor, maar een dergelijke groep witte kievitsbloemen is uniek. "We verzamelen het zaad en proberen nog meer van deze kievitsbloemen op te kweken en uit te planten", vertelt Zwiers. Sinds twee jaar is Natuurmonumenten daar mee bezig, maar het is nog niet zo succesvol omdat slakken de planten opeten.
Een foutje in de genen
De witte kievitsbloem is mogelijk het gevolg van een mutatie: een foutje in de genen van de plant. "Daardoor gaat er iets mis met de aanmaak van de kleurstof die de bloem paars zou moeten kleuren. De bloem blijft om die reden wit", legt Sheila Luijten van Science4Nature uit.
Verlaging waterpeil
Rond juni maakt de plant zaaddozen aan. Luijten vertelt dat het zaad dat uit deze dozen op de grond valt, een koude, natte periode nodig heeft om te ontkiemen. Daarom is Zwiers niet blij met de plannen van het waterschap om het waterpeil in het gebied te verlagen. De verlaging staat nog niet vast: het waterschap gaat eerst met alle partijen overleggen.
Natte natuur
Zwiers vertelt ook dat de polder op de nominatielijst staat om ingericht te worden als natte natuur rondom de Drentsche Aa. "Het is mijn grote wens dat de ontwikkeling van deze polder als natte natuur doorgaat. De ontwikkeling van de natuur is de beste optie voor dit gebied."