Zeldzame schedegeelster op landgoed Adderhorst

Maandag 04 April 2022
  • De schedegeelster komt maar op een paar plekken in Drenthe voor (Rechten: Wikimedia Commons)

In de buurt van Tynaarlo langs het Zeegserloopje ligt het landgoed Adderhorst. Aan het begin van de twintigste eeuw kocht professor Adrianus van Veldhuizen de grond om er vervolgens bijzondere planten naartoe te brengen. Hij schreef veel over de natuur en bracht het boek Op en om de Adderhorst uit.

Anno 2022 wonen kleinzoon Egbert van Veldhuizen en zijn vrouw Annemarie van IJsendoorn op het landgoed. Ze houden de nalatenschap van de professor goed in de gaten.

Flora

"Mijn grootvader, opa Adriaan, was helemaal weg van de natuur en hij heeft van heinde en verre planten meegebracht", vertelt Van Veldhuizen. "Mijn opa zag overal mooie dingetjes staan. Hij groef het uit en bracht het hierheen. Dat mocht niet, maar hij deed het wel." De lijst met planten die op het landgoed voorkomen is lang: aronskelk, boswalstro, damastbloem, Haarlems klokkenspel, hondsroos, keverorchis, schijnpapaver, wespenorchis, zevenster en zo verder.

Er staan ook lenteklokjes. "Dit is een ideale plek voor het lenteklokje, want het is heel nat", laat Van Veldhuizen zien. "Als het een beetje meezit, stijgt het waterniveau in de beek dusdanig dat de oever een รก twee keer per jaar rond deze tijd wordt overspoeld. Het strooisel dat door de bomen op de planten valt, wordt zo door het water meegenomen." Het zijn zeldzame planten die voorkomen op vochtige en voedselrijke leem- en kleigrond.

Schedegeelster

De schedegeelster zou je zo over het hoofd zien. "Dat zijn kleine, friemelige sprietjes die op gras lijken. Mijn grootvader heeft de plant in 1912 gestolen uit Roden. Dat was toen de enige bekende locatie waar de schedegeelster bloeide." Van Veldhuizen was even bang dat het bolgewas niet zou bloeien dit jaar maar boswachter Kees van Son stelt hem gerust. "Hij gaat wel bloeien hoor, ik zie de knopjes er al inzitten."

Het bolgewas uit de leliefamilie is zeldzaam en staat op de Rode Lijst. In april en mei komen de geelkleurige bloemen tevoorschijn. "Dit is hetzelfde idee", legt de kleinzoon uit. "De grond wordt af en toe overspoeld en het strooisel weggehaald. Dit plekje is hooguit anderhalve vierkante meter, het wordt niet groter en niet kleiner. In Roden en in Peize staan ze ook maar verder is het een zeldzaam bloemetje waarvan we blij mogen zijn dat mijn grootvader dat destijds..." "Heeft gestolen", vult Loes van der Laan lachend aan.

Bekijk hieronder de schedegeelster in de video van ROEG!:

Contact
opnemen