De grondster staat op de Rode Lijst van planten omdat hij sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw sterk in aantal is afgenomen. Maar in het Drents-Friese Wold is deze subtiele bodembedekker in groten getale aanwezig. De omstandigheden zijn er precies goed.
"Kijk die prachtige kleine, witte bloempjes", wijst Lysander van Oossanen, boswachter bij Staatsbosbeheer. "De grondster is een zeldzame plant, al zou je dat niet denken als je hier zoveel grondsterren bij elkaar ziet."
Voedselarm
De plant is een pionier die voorkomt op open, voedselarme zandgronden. De pionier groeit in afgravingen en op de hei, in drooggevallen greppels en langs zandwegen, paden en onverharde fietspaden zoals hier in het bos. "Omdat hier geen auto's meer rijden, zie je dat het veelvuldig kan gaan groeien", vertelt Van Oossanen. "Eerder kreeg de plant de kans niet om te floreren."
Rood
De grondster is herkenbaar aan de liggende, draadvormige, rode stengels en de kleine, witte bloemen. Het is een eenjarige plant uit de anjerfamilie. Een grondster wordt tussen de vijf en dertig centimeter hoog en bloeit van juni tot oktober. Bij het afvallen van de bloemen komen de zaden vrij. Daarnaast vermeerdert de plant zich vegetatief: stengelfragmenten kunnen uitgroeien tot nieuwe planten.
Boswachter Lysander van Oossanen laat in ROEG! het verwilderende Drents-Friese Wold zien. Kijk zaterdagavond 28 oktober naar ROEG! op TV Drenthe of bekijk het later online.