Zeer zeldzame heidehommel komt voor in Dwingelderveld

Vrijdag 26 Juli 2024
  • Hans Krol zoekt heidehommels tussen de dopheide (Rechten: RTV Drenthe)

De heidehommel is één van de meest zeldzame hommelsoorten van ons land en staat als bedreigd op de Rode lijst. Ze komen alleen nog voor op de Drentse zandgronden, waaronder in het Dwingelderveld.

Ze vliegen wat later in het jaar en hebben hun optimale vliegtijd als de dopheide bloeit. Van mei tot september is de heidehommel te zien. Hans Krol van Natuurmonumenten is in het natte heidegebied om het aantal heidehommels te tellen.

Secuur telwerk

"We willen graag weten hoeveel er nog vliegen", aldus Krol. "We lopen een traject van zo'n zeshonderd meter, steeds in rechte lijnen van vijftig meter. Je telt tweeënhalve meter links en rechts naast je, dus vijf meter breed, en vijf meter hoog, en dan kijk je of je deze hommelsoort tegenkomt."

Op of onder het heideveld

De heidehommel is een kleine soort die lijkt op de akkerhommel. Heidehommels komen voor in natte heidegebieden. Het nest zit vaak op of net onder de grond onder dopheidestruiken, graspollen of mos. Een volgroeide kolonie bestaat uit vijftig tot honderdtwintig werksters.

Kleurrijke hommel

Krol heeft een heidehommel gevonden. "Een werkster met een mooie, goudkleurige rug. Op het tweede achterlijfsegment heeft ze een gemberkleurige band en ze heeft geen bruine kont, dus de akkerhommel valt af. Als je een werkster ziet, moet het nest op drie- tot vierhonderd meter afstand zijn. Hier zit dus een populatie."

De heidehommel heeft behoefte aan robuuste natuurgebieden. Veranderingen in het verleden hebben de hommels geen goed gedaan. Hoe dit precies zit zie je in onderstaande Veldwerk-reportage:

Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is deel 25.

Lees ook:

Contact
opnemen