De relatief zachte winter zorgt voor bijzondere waarnemingen in de natuur. Zo is er dit weekend op het Holtingerveld een citroenvlinder gespot en zijn er ook andere waarnemingen bekend.
Vier soorten vlinders in winterslaap
De meeste vlinders overwinteren als eitje, rups of pop, maar er zijn in ons land vier soorten die als volwassen dier overwinteren. Dit doen zij door een soort winterslaap te houden op een beschutte plek. Dit zijn de citroenvlinder, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de kleine vos. Dit zijn dan ook de soorten die je in het voorjaar als eerste ziet vliegen. De citroenvlinder en gehakkelde aurelia overwinteren veel in de natuur, zoals in holle bomen of tussen bladeren en de dagpauwoog en de kleine vos overleven vaak tussen dakpannen en in schuren.
Risico's van een zachte winter
Dat er deze winter meer vlinders zijn gezien kan vooral komen door de zachte winter. Op een zonnige en relatief warme dag komen de vlinders namelijk eerder tevoorschijn, maar dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Een vlinder verandert dan namelijk van schuilplaats om daar weer verder te overwinteren. Dit kunnen zij alleen niet onafgebroken doen. Gemiddeld kan een vlinder niet vaker dan twee keer ontwaken tijdens de winterslaap, aangezien ze anders te uitgeput raken en daardoor het voorjaar niet halen.