De Europese Commissie stelt voor om de status van de wolf te verlagen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Deze nieuwe status kan betekenen dat wolven onder bepaalde omstandigheden verjaagd of afgeschoten mogen worden.
Het besluit van de commissie komt er op aandringen van het Europees Parlement. De Europese lidstaten moeten nog stemmen over het voorstel.
De status 'strikt beschermd' kreeg de wolf in 1979, maar sindsdien is de populatie van het dier in Europa flink toegenomen. Naar schatting leven er binnen de grenzen van de Europese Unie meer dan 20.000 wolven. Tot nu toe mag de beschermde wolf niet verstoord, verjaagd of gedood worden.
In Drenthe leven twee wolvenroedels met welpen, in het Drents-Friese Wold en in Midden-Drenthe, met in totaal achttien dieren. Ook op de Veluwe leven meerdere wolvenroedels.
Gevaar voor vee
"De terugkomst van de wolf is goed voor de biodiversiteit in Europa, maar in sommige Europese regio's zijn de roedels een serieus gevaar geworden voor vee", vertelt EU-voorzitter Ursula von der Leyen. "Om de wolf in deze gebieden de baas te blijven, vragen lokale autoriteiten om meer flexibiliteit."
Janusz Wojciechowski, Eurocommissaris voor landbouw, doet een oproep aan de lidstaten om de fondsen te gebruiken die de EU beschikbaar stelt voor preventieve maatregelen tegen de wolf. "Deze fondsen zijn essentieel voor de veiligheid van vee."
Provincie Drenthe blij
De provincie Drenthe is blij dat de signalen die de provincie in Europa heeft afgegeven over de problemen met de wolf zijn gehoord. Verantwoordelijk gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB, natuur en landschap) hoopt dat met het voorstel van de Europese Commissie "een proces in gang is gezet dat ertoe zou kunnen bijdragen dat een wolfvrije regio tot de mogelijkheden gaat behoren".
De provincie vroeg in september van dit jaar aan de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf aan te passen, zodat beheer (afschieten) mogelijk zou worden. Volgens Van Dijk neemt het maatschappelijke draagvlak voor het roofdier af.
Op 9 juli van dit jaar werd een jonge mannetjeswolf neergeschoten nadat deze een schapenhouder in Wapse in de arm had gebeten. De man probeerde de wolf uit zijn perceel te verjagen nadat die zijn schapen had aangevallen, maar de wolf kon niet weg uit een goedgekeurd wolfwerend raster.
Het is nog maar de vraag of de Europese rechter akkoord gaat met de statusverlaging
Luuk Boerema, juridisch adviseur natuurwetgevingLandelijke regels
Het is nog de vraag wat het aannemen van dit voorstel eventueel betekent voor de landelijke regels. Volgens Luuk Boerema, juridisch adviseur natuurwetgeving, kan het advies van de Europese Commissie wel gevolgen hebben voor Nederland. "De wolf valt nu onder een bepaling in de nationale wetgeving die opzettelijk doden of het opzettelijk verstoren van de leefomgeving verbiedt."
Maar volgens Boerema kan de wolf in Nederland een lagere beschermingsstatus krijgen wanneer de status in Europa wordt aangepast. "Dan zou het nog wel verboden zijn om de wolf te doden, maar het opzettelijk verontrusten of verjagen is dan niet meer strafbaar."
Sander Crasborn van IPC de Groene Ruimte, een organisatie die onder meer gemeenten en ministeries adviseert op het gebied van faunabeheer, ziet een landelijke verschuiving ontstaan. "Uiteindelijk heb je gewoon wettelijke grond nodig om überhaupt iets te doen met een in het wild levend dier. Ook als de Europese Commissie vindt dat de mogelijkheden voor beheer verruimd moeten worden, dan moet je op landelijk en provinciaal niveau nog steeds kunnen onderbouwen waarom ingrijpen noodzakelijk is." Volgens Crasborn wordt er in Den Haag nu gekeken naar die onderbouwing.
Vuiltje aan de lucht
Boerema zegt nog wel een 'vuiltje aan de lucht' te zien. "Dat is het verdrag van Bern." Dit is een van de verdragen waar de Europese wetgeving over het behoud van wilde planten en dieren grotendeels op is gebaseerd. "In het verdrag van Bern is de wolf nog 'strikt beschermd'. Het is daarom nog maar de vraag of de Europese rechter akkoord gaat met de statusverlaging."
Daarnaast concludeert Boerema dat de Europese Commissie altijd heeft gezegd dat de afspraken in het verdrag van Bern worden uitgevoerd. "Daar wordt nu mee gebroken, dus het is wel interessant om te zien hoe dat gaat uitpakken."