Westervelders willen bouwen met hout uit eigen achtertuin

Dinsdag 31 Januari 2023
  • Hilco Broekman werkt met zijn bedrijf aan een duurzame houtproductie (Rechten: RTV Drenthe / Josien Feitsma)

Kan de houtproductie in de gemeente Westerveld helemaal lokaal? Dat vragen verschillende ondernemers in de omgeving zich af. Ze hebben de handen ineengeslagen en werken aan een plan. Volgende week organiseren ze hun eerste informatieavond.

"Eerder ging het hout dat in de Maatschappij van Weldadigheid werd gezaagd, naar Duitsland of België voor plaatmateriaal", legt aannemer Hilco Broekman uit Nijensleek uit. "Als wij hout nodig hadden, belden we de groothandel en die haalde dat uit Duitsland deze kant weer op. Daar hebben we eens over nagedacht en gezegd: dat zou eigenlijk niet meer moeten."

Idee ontstond acht jaar geleden

Broekman liep een tijd met het idee de houtketen lokaal in te richten. Zo kwam hij acht jaar geleden bij de bouw van toekomstbestendige koloniehuisjes in contact met de Maatschappij van Weldadigheid. Het hout kwam uit de bossen naast de huisjes. "Een mobiele zaaginstallatie heeft daar planken en balken van gezaagd. Daar hebben wij weer schuurtjes van gemaakt en de achterkant van de koloniehuisjes mee bekleed", legt Broekman uit. Alleen door een gebrek aan opslagruimte en beperkte voorraad hout bleef het daarbij.

In Boschoord heeft de Maatschappij van Weldadigheid sinds de jaren 50 een productiebos waar bomen voor geteeld worden. Doordat de traditionele kennis van bosbouw is overgedragen, groeien er nu bomen die perfect zijn voor de bouw. Denk daarbij aan Douglassen van soms dertig meter hoog met weinig zijtakken. Omdat er in het bos af en toe gedund moet worden, komt er dan bruikbaar hout in de buurt vrij. Hout dat Broekman goed kan gebruiken.

Korte lijnen

Maar om van stammen tot planken te komen zijn meer partners nodig. Dus sloot Broekmans buurman Paul Paternotte aan. Paternotte heeft sinds enkele jaren een houtzagerij waarin hij alleen werkt met lokale opdrachten. "Mijn doel is om het hout dat we hier kappen lokaal te verwerken en die transportfactor eruit halen. Mijn transport is nu dat ik van het erf rijd en dan ligt het hout al bij Broekman."

Als het aan Broekman ligt wordt het initiatief in de toekomst breder uitgerold. Hij krijgt daarbij hulp van de Versnellingshoeve, Circulair Westerveld, NICE Matters en geld uit de Regiodeal Zwolle. Zo wil hij ook laanbomen van de gemeente gebruiken en is hij in gesprek met een houtzagerij uit Steenwijk. "Zij zagen nu stammen uit Afrikaanse landen, Indonesië en andere landen in Azië. Zij willen nu ook meer gaan doen met lokaal hout. Het zou fantastisch zijn als dat soort bedrijven ook mee willen doen."

Afbeelding
Het zaagsel wordt gebruikt om oesterzwammen op te kweken (Rechten: RTV Drenthe / Josien Feitsma)

Innovatieve plannen voor restmateriaal

Voor het restmateriaal is ook iets bedacht. Van de planken met incourante maten worden bijvoorbeeld insectenhotels gemaakt. De schors wordt in sommige gevallen versnipperd tot houtpad in de tuin en er wordt een proef gedaan om op het zaagsel oesterzwammen te kweken. "Vanaf het begin dat we bij elkaar zijn gekomen was het ons doel om niets verloren te laten gaan", vertelt Paternotte. "Als je hout verbrandt, gaat het ook verloren. Ik vind dat er heel veel hout op dit moment versnipperd wordt", vertelt Broekman.

Aankomende maandag wordt de animo van andere ondernemers getest. Dan komen geïnteresseerden bijeen. Broekman hoopt in de toekomst op meer partners om de keten verder uit te breiden. "We doen het ook met lokale etenswaren, boeren die lokaal hun producten op de markt brengen. Volgens mij kan dat met hout ook. Waarom zou dat niet kunnen?"

Afbeelding
Pauls Houtzagerij in Nijensleek (Rechten: RTV Drenthe / Josien Feitsma)

Contact
opnemen