Een verfrissende plons op een warme dag, voor iedereen lekker natuurlijk. Maar voor beheerders van natuurplassen brengt die topdrukte elke zomer weer gemixte gevoelens. Want bezoekers veroorzaken ook overlast.
Bij het Blauwe Meer in de gemeente Westerveld gaan ze de overlast nu te lijf met een wegsleepregeling naar de toegangsweg. "Want de veiligheid komt in gevaar", aldus wethouder Henk Doeven.
30+-regeling
"Zelf heb ik het altijd over de 30+-regeling", vertelt wethouder Doeven. "Als het boven die temperatuur komt, dan komen hier zoveel mensen dat de veiligheid in gevaar komt." Hij doelt op de veiligheidsdiensten die door illegaal geparkeerde auto's de zwemplas niet goed kunnen bereiken.
Op de toegangsweg geldt altijd al een parkeerverbod aan een kant van de weg. Maar kennelijk zijn veel bezoekers hardleers of slechtziend, want op extreem drukke dagen parkeren mensen aan beide kanten van de weg hun auto om zo snel mogelijk verkoeling te zoeken in het Blauwe Meer.
"Ja dan loopt het dus uit de hand. En niet alleen voor hulpdiensten, maar ook voor omwonenden is dat vervelend. Zij kunnen dan hun bedrijf niet bereiken, boeren kunnen niet met de trekker erdoor. We hopen met de wegsleepregeling de veiligheid te waarborgen", licht wethouder Doeven toe.
Ook afval blijft een groot probleem voor zwemplassen, bekijk het hieronder in de video:
Naast overlast door verkeerd geparkeerde auto's blijft afval ook een groot probleem bij zwemplassen. Zo ook bij het Blauwe Meer. "Dat is zo jammer", vertelt Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten terwijl ze een blik werpt op het meer. "Hier genieten gezinnen met kinderen, jongeren, opa's en oma's. Maar als je aan het eind van de dag ziet wat ze achterlaten. Dat moet toch echt anders kunnen."
Schone lei
Maar hoe? Dat is de grote vraag. Ongeveer om de tien meter staat er een prullenbak, de een propvol, de ander half leeg. Maar voor sommigen zijn die bakken kennelijk iets te ver lopen op een warme zomerdag. "Niemand is toch zo opgevoed?", vraagt Bouwmeester zich hardop af. "We ruimen elke dag alles op. Zo beginnen we iedere dag met een schoon strand, wat hopelijk niet uitnodigt om afval achter te laten."
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) waarschuwen de bezoekers die toch hardleers zijn elke avond tijdens een ronde rondom het meer. Laten ze bewust rommel achter, dan handhaven ze. Kosten? Honderd euro exclusief negen euro administratiekosten. "We waarschuwen ook voor kampvuren, barbecues en harde muziek. Vooral met de droogte is de kans op een bosbrand groot. Dat risico, dat staan we niet toe", vertelt boa André Pol.