Week van de Wesp: in Drenthe leven de meeste wespensoorten

Woensdag 14 Augustus 2024
  • Keverdoders lijken een beetje op mieren (Rechten: Saxifraga/Ab H Baas)

In de Week van de Wesp, in navolging van het Jaar van de Wesp, hebben we positieve aandacht voor de wespen in onze provincie. Van de verschillende provincies komen in Drenthe de meeste soorten voor, bijna vierhonderd. De gewone wesp en de Duitse wesp, die bekend staan als 'limonadewespen', zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Een aantal van hen heeft een specifieke voorkeur voor de Drentse zandgronden, waaronder verschillende graafwespen, plooivleugelwespen en goudwespen.

Talrijk

In ons land leven twaalf wespenfamilies: de Bethylidae of platkopwespen, de Chrysididae of goudwespen, de Dryinidae of tangwespen, de Embolemidae of peerkopwespen, de Mutillidae of mierwespen, de Sapygidae of knotswespen, de Tiphiidae of keverdoders, de Pompilidae of spinnendoders, de Vespidae of plooivleugelwespen, de Ampulicidae of kakkerlakkenwespen, de Sphecidae of langsteelgraafwespen en de Crabronidae of graafwespen.

Variatie

Elke familie omvat verschillende soorten met ieder zijn eigen uiterlijk en leefwijze. Zo zijn de platkopwespen kleine, sober gekleurde wespen met korte poten en stevige dijen. Ze leven van keverlarven of van de rupsen van nachtvlinders. Tangwespen zijn ook klein en overwegend bruin of zwart van kleur. De naam danken ze aan het grijporgaan aan de voorpoten van het vrouwtje waarmee ze haar prooi vangt.

Verwant

Als je de mierwespen ziet, kun je je voorstellen dat mieren en wespen aan elkaar verwant zijn. De vrouwtjes van deze soort hebben geen vleugels en lijken erg op mieren. Maar in tegenstelling tot mieren leven de mierwespen solitair. Ze parasiteren op andere insecten. Keverdoders zijn smalle, zwart of zwart-rood gekleurde wespen die ook wat weg hebben van mieren. In ons land komen vijf verschillende soorten voor.

Jacht

De spinnendoders jagen op spinnen om hun larven te voeren. Kenmerkend is dat ze afwisselend korte stukjes rennen en korte stukjes vliegen. Tijdens het rennen bewegen ze ook hun vleugels. De kakkerlakkenwespen zijn gespecialiseerd in het vangen van kakkerlakken. Overdag houden kakkerlakken zich schuil in bladstrooisel, boomspleten en begroeingen op boomtakken. Daar zijn de kakkerlakkenwespen dan ook te vinden. Ze maken vooral gebruik van geur bij het vinden van hun prooi.

Lees ook:

Contact
opnemen