Waterwingebied Annen-Breevenen: ‘We willen levendigheid terugbrengen in onze waterwingebieden’

Zaterdag 14 September 2024
  • Blauwe boswachter Peter Bartelds en Loes in het waterwingebied (Rechten: RTV Drenthe)

Het jongste én grootste waterwingebied van onze provincie ligt aan de rand van de Hondsrug ten oosten van Gieten: Annen-Breevenen. Het is tweehonderd hectare groot en sinds de jaren negentig in het bezit van de WMD.

"We hebben het akkergebied omgevormd naar natuurgebied vanuit de gedachte dat natuur de beste bescherming is voor ons drinkwater", aldus blauwe boswachter Peter Bartelds. "We hebben een aantal maatregelen genomen zodat het kwelwater de flora ten goede kan komen. We hebben ondiepe sloten gemaakt en we zorgen dat het bemeste water niet meer door het gebied stroomt." Vrijwel alle sloten zijn gedempt en het grondwaterpeil is inmiddels een flink stuk verhoogd.

Positieve ontwikkelingen

Het beheer van dit jonge natuurgebied begint zijn vruchten af te werpen. Er staan soorten zoals ogentroost, een kruidachtige plant met trechtervormige bloemen en knoopkruid, een kruidachtige plant uit de composietenfamilie. "Dat vind ik een mooie ontwikkeling", aldus Bartelds. "Dat betekent dat de bodem aan het verschralen is en dat de biodiversiteit toeneemt."

"Zie je al die terpjes? Een mooie bijkomstigheid van het verschralingsbeheer dat we hier toepassen, is dat er veel insecten op af komen", vertelt Bartelds. Bijvoorbeeld de pluimvoetbij, een solitaire bij waarvan de vrouwtjes lange haarborstels op hun achterpoten hebben. Met die borstels kunnen ze gemakkelijk het zand wegvegen bij de nestingang en stuifmeel verzamelen.

Historische planten

Verderop staat het kantig hersthooi, een plant die lijkt op Sint-Janskruid maar een vierkante stengel heeft. De plant wordt twintig tot tachtig centimeter hoog en bloeit van juni tot september met gele bloemen. Als je de bloemknoppen fijnwrijft komt er een roodpaars sap uit, net als bij het Sint-Janskruid. "De kopjes worden steeds roder", weet Bartelds. "Vroeger werd het gebruikt om wol te verven.

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Een heksenkring van moeraszegge (Rechten: RTV Drenthe)

Meer levendigheid

"Zo zie je maar wat hier allemaal leeft", wijst Bartelds. "Dat willen we terugbrengen in onze waterwingebieden, levendigheid." De heksenkring van moeraszegge midden in het gebied is een goed teken maar toch is Bartelds nog niet helemaal tevreden. "Het grondwater zit hier vlak onder de grond, dat is mooi. Maar het concentreert zich op één plek en we willen het graag verspreid over het gebied zien. Het hele gebied moet natter zodat er meer biodiversiteit ontstaat."

Het gebied waar Bartelds Loes mee naartoe neemt is niet open voor het publiek maar verderop is het wel mogelijk om dit waterwingebied te verkennen. Trek je wandelschoenen aan en volg een van de wandelroutes in het gebied, bijvoorbeeld de WMD wandelroute Breevenen van zeven kilometer of de route vanaf het zwembad Zwanemeer in Gieten. Hier is ook het informatiebord Breevenen te vinden.

In deze uitzending van ROEG! zie je meer van het gevarieerde waterwingebied.

Lees ook:

Contact
opnemen