Schapen worden ziek van het blauwtongvirus. Wolven eten in onze provincie de schapen op. Wat gebeurt er met een wolf als hij een ziek schaap opeet? Wordt het roofdier dan zelf ook ziek?
Deze vraag werd gesteld aan de redactie van Zoek het uit!. Wij doken in de wereld van schapenziektes en wolvengedrag en gingen op zoek naar het antwoord.
Blauwtongvirus
Om er achter te komen of een wolf ziek kan worden van het eten van zieke schapen, moeten we eerst het blauwtongvirus onder de loep nemen. Wat is dit eigenlijk voor virus?
Het blauwtongvirus, afgekort blauwtong, is een virusinfectie die voorkomt onder 'herkauwers'. Dat zijn onder meer schapen, runderen en geiten. Dieren kunnen besmet raken met het virus nadat ze gebeten worden door 'knutten', kleine vliegjes. De ziekte heeft de naam blauwtong gekregen omdat de tong van besmette dieren blauw kan kleuren. In de praktijk komt die blauwe tong maar zelden voor.
Blauwtong is niet gevaarlijk voor mensen, voor schapen wel. Want ongeveer een op de vijf schapen overleeft een besmetting niet. Vanaf eind april van dit jaar kunnen schapen en andere voor blauwtong kwetsbare dieren een vaccinatie krijgen tegen het virus.
Dat het virus zo rondgaat onder de Drentse schapen komt volgens dierenarts Bernd Hietberg doordat het een poos warm is geweest. De ziekte wordt overgebracht door knutten, dat zijn kleine muggen die overleven door bloed te drinken. Hietberg: "Knutten hebben een langere periode van warmte nodig om zich te ontwikkelen. Nu kunnen ze zich gaan verspreiden." Veel schapen in Nederland zijn afgelopen lente nog gevaccineerd tegen blauwtong, maar raken nu toch besmet met het virus.
Wolven
In Drenthe loopt een aantal wolven rond, dat is duidelijk. Dat deze wolven met enige regelmaat een schaap op het menu hebben staan, zal je ook niet zijn ontgaan. Maar wat gebeurt er met de wolf als hij per ongeluk een schaap met blauwtong te grazen neemt? Wordt deze wolf dan ook ziek?
Bernd Hietberg: "Er is tot nu toe één geval bekend van een hond die aantoonbaar besmet was met het blauwtongvirus. Die droeg het virus dus bij zich. Maar honden, en ook wolven, worden daar niet ziek van." Hoe dat zit? "Het blauwtongvirus is alleen gevaarlijk voor herkauwers zoals schapen, geiten en koeien. Andere dieren, en ook mensen, kunnen het virus wel bij zich dragen, maar merken daar niets van."
Blauwtongbesmetting door wolf?
In theorie zou het dus zo kunnen zijn dat een wolf een schaap eet met blauwtong en dan het virus ook bij zich draagt. Als deze wolf dan een ander schaap bijt, kan hij dan op die manier dat schaap besmetten met blauwtong?
Hietberg: "Dat zal vast kunnen, maar het duurt ongeveer tien dagen voor het virus in een schaap zodanig gegroeid is dat het schaap er ziek van is. Als een schaap gebeten wordt door een wolf, overleeft het dier dat meestal niet. De kans dat een schaap blauwtong krijgt door een wolvenbeet is dus nihil, omdat het schaap na een beet niet zo lang meer leeft."
Zoek het uit!
Zit jou ook wel eens iets dwars? Heb jij wel eens dingen waarbij je het naadje van de kous wil weten? Stuur je vraag dan in!