Op een steenworp afstand van het Hunebedcentrum tussen Borger en Bronneger ligt een klein maar fijn natuurgebied op de flanken van de Hondsrug. Het is een stukje woeste grond tussen de akkers waar de heide in ere wordt gehouden en twee hunebedden innig omhelsd worden door eeuwenoude bomen.
Het is een van de oudste cultuurlandschappen van Drenthe en biedt een prachtig uitzicht over het Hunzedal. In de ROEG!-uitzending van zaterdagavond 16 november 2024 verwondert Bertil Zoer van Het Drentse Landschap over het gebied. Bekijk de uitzending hier.
Stenen monumenten
Bij Bronneger liggen maar liefst vijf hunebedden, waarvan D21 wellicht de mooiste en in ieder geval de belangrijkste is gelet op de archeologische vondsten. Het hunebed heeft maar drie dekstenen en rust deels op een beuk die de functie van een van draagstenen heeft overgenomen. Er zijn complete potten gevonden en scherven van zeshonderd stukken aardewerk.
Klein
Enkele meters ten oosten van D21 ligt D22, het kleinste hunebed van Drenthe en van ons land. Er zijn slechts twee dekstenen zichtbaar. Er moeten nog drie zij- en twee sluitstenen zijn maar die liggen vrijwel geheel verborgen onder het zand. In dit hunebed zijn de resten van eenenveertig stukken aardewerk gevonden.
Bronneger
Het esdorp Bronneger is waarschijnlijk ontstaan door de vestiging van een boerenfamilie uit Drouwen die daar onvoldoende bestaansmogelijkheden had. De eerste vermelding van het dorp stamt uit 1381. Zo'n vijfhonderd jaar later wonen er honderd mensen. Tegenwoordig telt het dorp zo'n honderdvijftien inwoners. De omgeving van het esdorp hoort bij het stroomdal van de Hunze en is licht glooiend.
Erop uit
Het gebied is de moeite van het verkennen waard. Pak je fiets of trek je wandelschoenen aan en trek erop uit. Deze fietsroute is zes kilometer lang van vertrekt bij het Hunebedcentrum. Deze wandelroute vertrekt ook vanaf het Hunebedcentrum en is twaalf kilometer lang. Je kunt ook iets buiten Bronneger starten. Deze wandelroute is negen kilometer lang.