Waarom grijpt een wolf zoveel schapen?

Maandag 25 November 2019
  • Het kan zijn dat er een wolf rondzwerft door Drenthe (Foto: Saxifraga/Jan van der Straaten)

In Anderen, Hooghalen, Eext en Grolloo zijn de afgelopen dagen in totaal 23 dode schapen gevonden. De kans is groot dat een wolf dit gedaan heeft, maar dat is pas met zekerheid te zeggen na DNA-onderzoek. Waarom pakt de wolf eigenlijk zoveel schapen? Heeft 'ie aan eentje niet genoeg?

Vijf vragen aan Hans Hasper, regiocoördinator Drenthe van de organisatie Wolven in Nederland, die alle wolvenmeldingen en -waarnemingen bijhoudt.

Was het een wolf?
"We moeten het DNA-onderzoek afwachten. Eens per maand is er DNA-onderzoek bij de universiteit van Wageningen. Over ongeveer een maand wordt bekend of het om een wolf gaat. De kans is groot dat het een wolf was, want de schapen hebben allemaal een keelbeet, dat is typerend voor de wolf." 

Waarom zo'n slachtpartij?
"Een wolf kan dagen zonder voedsel, dus als hij de kans heeft om te eten dan propt hij zich helemaal vol. Als schapen een omheining om zich heen hebben, kunnen ze nergens heen. Een wolf grijpt er dus nog eentje en nog eentje, als het tóch voorradig is... De wolf legt dan een voorraadje aan."

Komt de wolf later terug naar dezelfde plek om de voorraad te halen?
"Na het verzamelen van het DNA moeten de dode schapen zo snel mogelijk verwijderd worden. Anders leer je de wolf om weer terug te keren. Maar waarschijnlijk komt 'ie niet terug, vooral zwervende wolven pakken schapen. Ze zijn op doortocht en dan is een schaap een makkelijke prooi."

En gevestigde wolven, zoals op de Veluwe, wat eten zij?
"Daar zijn geen schapen gepakt. De gevestigde wolven weten precies waar de herten en de zwijnen zijn en voeden zich daarmee. In zo'n situatie wordt er een enkel dier gepakt, de andere dieren kunnen vluchten." 

Vormt de wolf een gevaar voor mensen?
"We hoeven ons niet druk te maken. Er zijn hier zo weinig wolven. In Duitsland zijn er meer dan vijfhonderd en daar is geen enkel incident geweest. Jonge dieren kunnen wel eens uit nieuwsgierigheid dichterbij een woonomgeving van mensen komen, maar zodra ze in de smiezen hebben dat er mensen zijn, gaan ze weer weg." 

Lees ook: Kans op een roedel wolven in Drenthe?

Contact
opnemen