Vrijwilligers zijn onmisbaar in de Drentse natuur. Daarom nemen we regelmatig een kijkje bij een van de groepen die jaarlijks veel werk verzetten. Op de Hooijershoeve in Koekange helpen zij bij de inrichting van een voedselbos.
"We planten een heggetje langs dit pad", wijst Jurre Brouwer van Landschapsbeheer Drenthe. "Het wordt geen heg zoals je die normaal gesproken in tuinen ziet. We hebben hier meer ruimte en het hoeft niet zo strak. In plaats van vier plantjes per meter planten we één plantje per meter zodat de struik meer zijn eigen vorm kan aannemen."
Ommekeer
Petra Kluiwstra en haar man Henk ten Hulscher zijn een voedselbos begonnen achter de boerderijwoning in Koekange waar ze sinds november vorig jaar wonen. "Het is een halve hectare waar onze boerderij, de tuin en het entreegebied op ligt en een hectare die we ontwikkelen als voedselbos", vertelt Kluiwstra. "We hebben een haakse bocht gemaakt, we hadden ook twintig jaar in Meppel kunnen blijven wonen om vervolgens met een rollator naar een seniorenwoning te gaan. Wij hebben hiervoor gekozen."
(de tekst gaat verder onder de video)
Voedselbos
"Een voedselbos is een door mensen ingericht stuk grond", legt Kluiwstra uit. "Het is een bos met verschillende lagen. Als eerste een kroonlaag, gevolgd door halfstambomen. Dat zijn de fruitbomen die je hier vooraan ziet staan. Daaronder de struiklaag met kruisbessen, aalbessen en bijzondere bessen zoals de jostabes. Daar had ik ook nog nooit van gehoord maar daar gaan we mee aan de slag om te kijken wat dat oplevert. Tot slot de kruidlaag met bijvoorbeeld munt maar ook allerlei soorten groenten."
Hulp
Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt het initiatief. "Voor sommige projecten kunnen we plantgoed regelen, dat is hier ook gelukt", aldus Brouwer. "De haag bestaat vooral uit meidoorn en nog wat leuke plantjes ertussen zodat het heel mooi wordt." Iet de Jager is één van de vrijwilligers. "Ik vind dat we in Nederland iets meer om de natuur moeten denken. Alle initiatieven op dit gebied juich ik van harte toe. Je kan wel aan de zijlijn blijven staan maar ik vind het dan ook leuk om mee te helpen."
Vrijwilligersdag
Ieder jaar worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet door Landschapsbeheer Drenthe. De afgelopen vrijwilligersdag in Veenhuizen trok zo'n honderdveertig bezoekers. Bijna zevenduizend vrijwilligers werkten het afgelopen jaar in de Drentse natuur met ondersteuning van de natuurorganisatie. "Vrijwilligers pleegden nog niet eerder zoveel onderhoud aan houtwallen en -singels, natuurterreinen en boselementen. Ook is een recordaantal fruitbomen gesnoeid", aldus de directeur Erik de Gruijter.
"In Drenthe wordt natuur, rust, ruimte en bos, ofwel het typisch Drentse landschap, saamhorigheid en verbondenheid als belangrijk ervaren", vult gedeputeerde Henk Jumelet aan. "Die waarden zie ik jullie samenbrengen. Daar ben ik ontzettend trots op. Want op die manier kunnen we bijdragen aan de toekomst, aan het behouden van het prachtige landschap en de kernwaarden van de provincie."