Vrijwilligers dragen bij aan voortplanting ringslangen

Zondag 26 Maart 2023
  • Vrijwilligers bouwen meerdere broeihopen (Rechten: RTV Drenthe)

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de Drentse natuur. Daarom nemen we regelmatig een kijkje bij een van de groepen die jaarlijks veel werk verzetten. Dit keer zijn we op bezoek in Langelo waar hard gewerkt wordt aan het bouwen van broeihopen.

Pieter Posthumus van Landschapsbeheer Drenthe verwelkomt de vrijwilligers en is blij met de opkomst. "Het is de bedoeling dat we een aantal vennetjes gaan voorzien van broeihopen voor ringslangen. We hebben gras en slootmateriaal klaarliggen en daarmee gaan we vandaag vijf broeihopen opzetten."

Verwarming

Ringslangen zetten in juni en juli hun eitjes af in de broeihopen. "Het woord zegt het al, het gaat broeien", vertelt Posthumus. "Door de warmte in zo'n broeihoop komen de eitjes na verloop van tijd uit. De ringslang komt hier van origine voor alleen het leefgebied is steeds kleiner geworden. Drenthe heeft nog een van de grotere populaties van Nederland. Het leefgebied van de ringslang is hier nog goed en dat willen we gaan optimaliseren."

Opbouw

Vrijwilliger Pim Timmer legt uit hoe een broeihoop is opgebouwd. "De bedoeling van de onderlaag is dat de slangen eronder kunnen kruipen en zich kunnen nestelen. De oude broeihoop die hier ligt, gooien we er eerst op als basismateriaal. Dan komt er hooi op of wat slootafval." De broeihopen zijn van groot belang voor de voortplanting van ringslangen. Over natuurlijke plekken waar ze hun eieren afzetten is weinig bekend.

(de tekst gaat verder onder de video)

Vrijwilligers

"De vrijwilligers waar we hier mee samenwerken zijn erg belangrijk", aldus Posthumus. "Ze komen uit de buurt. Het is belangrijk om mensen uit de omgeving hierbij te betrekken om draagvlak te creƫren en mensen het waarom van de ringslang bij te brengen." En het bedje voor de ringslangen is weer gespreid. "Ik ben zeer tevreden. De bult is precies op de goede hoogte neergelegd en we hebben er vochtig materiaal tussen gedaan waardoor het straks gaat broeien."

Resultaat

Van eind mei tot begin augustus zetten de vrouwtjes eieren af maar meestal gebeurt dit in juni en juli. Per legsel zijn dat twintig tot dertig eitjes. Na een week of zes, afhankelijk van de temperatuur, komen ze uit. "Als je hier in de zomer of in september terugkomt is de bult aardig geslonken, zo'n meter tot anderhalve meter, dus uiteindelijk blijft er weinig van over", aldus Posthumus. "Medio november kunnen we deze bult weer omzetten en dan kijken we wat het resultaat is en of er voldoende eitjes zijn gelegd."

Afbeelding
Een broeihoop is een behoorlijke bult (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen