Vrijwilligers die wolfwerende rasters plaatsen: ‘Overheid, kom met geld over de brug’

Maandag 30 September 2024
  • Het eerste wolfwerende raster dat Wolf Fencing Nederland in 2018 plaatste in Benneveld (Rechten: Wolf Fencing Nederland)

Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wil de regionale initiatieven die er in Nederland zijn om wolfwerende rasters te plaatsen met vrijwilligers, betrekken bij het opzetten van een landelijk team. In Nederland zijn al meerdere initiatieven, ook met Drentse input, maar die zijn nog niet echt van de grond gekomen. De reden? Geen geld.

'Wolf Fencing Nederland', een beschermde naam, bestaat sinds 2018 en heeft sindsdien ongeveer 15 wolfwerende rasters geplaatst, onder meer met behulp van Drentse vrijwilligers. Met voorzitter Jeannet Hulshof, die in de provincie Groningen woont, heeft het ministerie nog geen contact gezocht. "Ik zit in het landelijk overleg wolf en daar zit ook een ambtenaar bij van het ministerie. Dus het zou bekend moeten zijn dat er al een landelijk wolf fencing team is."

Kosten vrijwilligers niet vergoed

Het team maakte een vliegende start. "Het was bedoeld als voorzet. De verwachting was dat mensen zich aan zouden sluiten", aldus Hulshof. Dat gebeurde uiteindelijk niet. "Voor het plaatsen van wolfwerende rasters heb je onder meer accuboren, draadhaspels en draadspanners nodig. Die moesten we zelf financieren, want gesprekken met alle mogelijke instanties om subsidies te krijgen, liepen op niets uit."

"Daarnaast moeten we soms honderden kilometers afleggen voor het plaatsen van een wolfwerend raster. We moesten er geld op toeleggen. Ook was het mentaal belastend omdat de mensen van Wolf Fencing Nederland een baan hebben en het plaatsen van wolfwerende rasters ernaast doen als vrijwilliger", legt Hulshof uit. Ze herkent zich niet in kritiek die meerdere mensen hebben over de gebrekkige communicatie met Wolf Fencing Nederland. "Ik ken die geluiden niet."

Ze wijst erop dat Wolf Fencing Team Belgium een fors subsidiebudget heeft. Wolf Fencing Nederland krijgt niets. Ze zegt niets meer te gaan doen voordat er financiƫle toezeggingen zijn. "In Nederland verwachten we dat vrijwilligers altijd maar klaar staan. Maar ik sta voor de klas en kan niet altijd beschikbaar zijn. Als er geld komt van de overheid, dan kan ik een dag vrij nemen."

Tekst gaat verder na de foto

Afbeelding
Wolf Fencing Nederland plaatst raster op de Veluwe (Rechten: Wolf Fencing Nederland)

Een andere partij die actief is met het adviseren en ondersteunen van dierhouders bij het plaatsen van wolfwerende rasters is Groep Wolf. Beheerder van deze Facebook-groep is Rick van Malssen en hij heeft tien jaar ervaring met het plaatsen van wolfwerende rasters in Zweden en sinds 2020 in Nederland. Van Malssen zegt ongeveer 45 rasters in Zweden te hebben geplaats en 15 in Nederland. Groep Wolf vraagt de dierhouders waar ze werken om een vergoeding voor de reiskosten bij een afstand van meer dan 10 kilometer en een gratis lunch voor de vrijwilligers.

"Wij willen graag meedenken met de staatssecretaris. Er is nog nooit een wolf binnen een door mij geplaatste omheining geweest. Het zou mooi zijn als Rummenie nu een stap zou willen zetten bij het plaatsen van wolfwerende rasters. Ik zou een landelijk wolf fencing team wel willen coƶrdineren", geeft Van Malssen aan. Hij vindt het vooral van belang dat er een eindcontrole komt om de kwaliteit van het geplaatste raster te toetsen en daarna een controle van twee keer per jaar.

Keurmerk nodig

Hulshof sluit zich daarbij aan. Ze spreekt over het belang van een keurmerk voor een wolfwerend raster. "Als een dierhouder een wolfwerend raster heeft geplaatst, dan denkt die dat het goed is. Maar de omheining kan een week daarna al niet meer wolfwerend zijn door bijvoorbeeld weersomstandigheden." Hoe wolfwerend een raster is, zou ook volgens haar meerdere keren per jaar moeten worden bekeken.

Werkgroep Wolf, met een Drentse voorzitter, helpt incidenteel ook bij het plaatsen van wolfwerende rasters. Daarnaast is er in het zuiden van het land Wolf Fencing Zuid Nederland, dat Noord-Brabant, Limburg en Zeeland beslaat. De provincie Zeeland bevestigt dat deze groep niet meer actief is.

Lees ook:

Contact
opnemen