Biologen van Naturalis Biodiversity Center en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam hebben voor het eerst nesten verzameld waarin anti-vogelpinnen verwerkt zijn. Dit zijn scherpe metalen stekels die aangebracht worden op gebouwen om te voorkomen dat vogels daar een nest bouwen.
De wetenschappers beschrijven dit opmerkelijke gedrag als "een ultieme aanpassing aan het leven in de stad", aldus Nature Today. "Het is eigenlijk net een mop", aldus bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis. "Zelfs voor mij als nest-onderzoeker, zijn dit de gekste vogelnesten die ik ooit heb gezien."
Drentse eksters
Boswachter Kees van Son viel dit aanpassingsvermogen van vogels jaren geleden al op toen hij in Hoogeveen een eksternest ontdekte met glanzende metalen pinnen erin. "Glimmende roestvrijstalen pinnen op een plastic strip lijken helemaal door het nest verweven", vertelde Van Son destijds. Er moest een hoogwerker aan te pas komen om het vermoeden van de boswachter te bevestigen.
Bouwmateriaal
"Dit zijn inderdaad vogelschroten", aldus Van Son nadat hij weer met beide benen op de grond stond. "Ik neem een klein stukje mee, het nest is nog helemaal heel. Het nest is een mooi bolletje. Er zitten allemaal van die stukjes metaal in die op plastic bevestigd zijn, ziet er mooi uit." Hij schat in dat eksters geen moeite hebben met het omhoogtillen van het materiaal. "Wat weegt dat nou, misschien een gram of tien."
Bescherming
Eksters bouwen overdekte nesten tegen predatoren. Ze maken daarbij gebruik van stekelige planten. In de stad blijkt ander materiaal ook uitermate geschikt om het nest te verdedigen. Hiemstra: "Ze zijn letterlijk gemaakt om vogels op afstand te houden, dat is hoe ze ook door vogels zelf gebruikt lijken te worden." Voor de wetenschappers begon deze ontdekking met een reusachtig nest in Antwerpen met daarin zo'n 1500 metalen stekels.
Schitterend
In de volksmond staan eksters bekend als liefhebbers van glimmende voorwerpen. Ze zouden sieraden en lepeltjes 'stelen' en meenemen naar hun nest. Dit gedrag komt voort uit de onverzadigbare nieuwsgierigheid van de intelligente vogels. Of de eksters in Hoogeveen gekozen hebben voor de anti-vogelpinnen omdat ze glimmen of omdat het mooi nestmateriaal is, durft Van Son niet te zeggen.