Voedselbos naast bosrand: ‘Biedt verzachting en een feestmaal’

Zaterdag 21 September 2024
  • Boswachter Linde Veldhoen controleert de nieuwe aanplant van fruitbomen. (Rechten: RTV Drenthe)

Staatsbosbeheer heeft zestien Drentse velden aan een metamorfose onderworpen. Wat nu nog een open vlakte is met gras en kruiden moet een landschap worden vol met fruitbomen en eetbare struiken. Het is bedoeld als voedsel voor dieren maar ook als bescherming.

"Als ik hier als ree het bos uitkom, sta ik ineens in het open veld", vertelt boswachter Linde Veldhoen. "We hebben ervoor gekozen om iets meer verzachting naar het open veld aan te brengen door juist de bomen die hoger groeien aan de bosrand te planten en verderop de bomen en struiken die kleiner blijven. Het is dus een soort glijbaaneffect van het hoge bos naar het open veld."

Feestmaaltijd

Er zijn wilde peren en appelbomen geplant, maar ook mispels en aal- en kruisbessen. "Dassen kunnen ervan eten, soorten zoals de boommarter zullen er ongetwijfeld ook van meesmikkelen", aldus Veldhoen. "Vossen natuurlijk, en we hebben genoeg lijsterbessen aangeplant voor vogels, waaronder veel lijstersoorten zoals de merel, de zanglijster en de spreeuw. Die houden heel erg van besjes."

Inheems

Gekozen is om inheemse boom- en plantensoorten te planten omdat dat goed is voor de biodiversiteit en voor de insecten. De kersverse boompjes zijn nog klein. "Je moet goed uitkijken waar je loopt anders loop je ze omver", wijst Veldhoen. "Ik zie er hier wel een tussenuit piepen. Je ziet dat de reeën al van de blaadjes snoepen. Er wordt dus al gebruik van gemaakt, dat is mooi."

Veegsporen

Veldhoen ziet ook veegsporen van een reebok. "Ze vegen met hun gewei tegen de schors van de boom die dat niet overleeft. Zo zetten ze hun geur af en markeren hun territorium. Hier is een actief bokje bezig want ik zie meer boompjes waar het gebeurd is. Hier staan zoete kersen die ook favoriet zijn bij de reebok. Maar ze doen het hartstikke goed, ik zie nog geen veegsporen."

Kleurenoase

De nieuwe aanplant heeft tijd nodig om groot te worden. Het is nu een kwestie van controleren en bijhouden voor de boswachter. "Het is heel spannend om te zien of wat je aanplant ook echt opkomt. Ik verheug me op het voorjaar als hopelijk de bloesem mooi in bloei staat en je een soort kleurenoase te zien krijgt aan de rand van het bos."

Lees ook:

Contact
opnemen