Vanwege hun grootte worden ze ook wel de vliegende deur genoemd, zeearenden. In de kop van Drenthe bij het Friescheveen heeft zich voor het eerst een nest gevestigd. Uniek, zeggen natuurliefhebbers en er is meer goed nieuws: ze hebben twee kuikens gekregen.
Gewapend met speciale klimschoenen en wat touw springt roofvogelonderzoeker Willem van Manen een boom in. De boom staat wat schuin en helt boven het water, maar dat kan hem niet deren. "Bovenin zit het nest met de kuikens, die gaan we vandaag ringen", vertelt hij enthousiast.
Jackpot
De vogels krijgen een ringetje om hun enkel met een code, daarmee kunnen ze in de toekomst makkelijker gespot en gevolgd worden. Van Manen heeft inmiddels de top van de boom bereikt. Het nest is vrij groot, dus met een omweg klimt hij er overheen. Jackpot, vier stralende oogjes kijken hem aan.
"Twee grote kuikens", roept hij naar beneden. "En ze zien er goed uit." Hij schat ze zo'n vier tot zes weken oud. Nu is het nog een kwestie om ze naar beneden te brengen, met de twee vogels naar beneden klauteren is geen optie, want samen wegen ze wel tien kilo.
Tekst gaat verder onder de video
Dus heeft hij iets bedacht. Bovenin stopt hij de twee kuikens in een winkeltas, via een touw laat hij de zak rustig naar beneden zakken, daar staan wat collega's om de beesten op te vangen. Aangezien de tas boven het water landt, moet iemand het water in. Dat is boswachter Bart Zwiers, die in zijn onderbroek het water in mag. "Alles voor de zeearend natuurlijk", lacht hij.
Mannetje en vrouwtje
Eenmaal op vaste ondergrond worden de vogels voorzichtig uit de tas gehaald. Van Manen pakt een tang en doet voorzichtig de ringen om de enkels van de vogels. "Daarna verzamelen we nog wat informatie: wegen en meten en daarmee kunnen we zien wat voor geslacht ze hebben."
Om de beurt worden ze gewogen, één zeearend is wat zwaarder dan de ander. "De vrouwtjes zijn vaak wat groter", vertelt de onderzoeker. Vader en moeder arend boffen, want na het wegen blijkt het om een gezond mannetje en vrouwtje te gaan.
Walhalla voor zeearenden
Zeearenden komen wel vaker een kijkje nemen in de kop van Drenthe, maar een nest bij Friescheveen is er nog nooit geweest. Natuurliefhebbers hebben wel een idee waarom dit gebied zo aantrekkelijk is.
"Het is hier echt een walhalla voor ze", legt boswachter Zwiers uit. "Tafeltje dekje zou je wel kunnen stellen. Ze hebben hier meerkoeten, ganzen en ander vreten. Het nest zelf zit in een hoge boom en het is er lekker rustig. Ook nog eens perfect om kleintjes op te voeden."
Tekst gaat verder onder de foto
Als liefhebber van het dier begint zijn hart wat sneller te kloppen. "De zeearend is de koning van het gebied. Een deur is twee meter hoog, dat is ook de spanwijdte van zo'n beest. Het is heel mooi dat zo'n groot dier hier in de kop van Drenthe leeft."
'Goed beschermen'
Nog zo'n 37 paren hebben we in Nederland, dat zijn er volgens Zwiers niet heel veel meer. Het is daarom belangrijk dat ze goed beschermd worden. "Hier hebben we het gebied helemaal afgezet, ook hangt er een camera om alles goed in de gaten te houden. We proberen de rust echt te bewaren voor het gezinnetje."
Het duurt nog een aantal weken voordat ze kunnen vliegen en dat betekent maar één ding: eerst nog even terug naar het veilige nest van papa en mama.