Vleermuizen in Assen krijgen eigen woontoren

Dinsdag 08 Oktober 2024
  • Torenhoog huis voor vleermuizen aan de Mandemaat na sloop rijksgebouwen (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)

Met de sloop van een rijkskantorencomplex aan de Mandemaat zijn niet alleen 1300 ambtenaren hun oude vertrouwde werkplek kwijtgeraakt. Ook honderden vleermuizen verloren hun rust- en overwinterplek, want die zaten in de spouwmuren van het pand. Maar voor de diertjes is er goed nieuws: zij zitten aan de Mandemaat op pole position. Ze hebben als eerste een nieuw torenhoog huis van baksteen.

En dat wordt trouwens niet hun enige verblijf. Er staat nog een tweede vleermuisonderkomen op stapel. Die komt in twee oude liftschaften, die de slopershamer hebben overleefd. Samen worden ze omgebouwd tot één grote rustplek voor de diertjes.

Massawinterverblijfplaats

Eerder dit jaar ging de sloopkogel in het kantorencomplex aan de Mandement 3. Maar voor die tijd was al wel helder dat de spouwmuren van de gebouwen al decennialang de vaste verblijfplaats was van 'bewoners van buitenaf'. Het gaat dan om de dwergvleermuis en de laatvlieger, een vleermuissoort die wat later op de avond op jacht gaat.

Volgens ecologen van het Rijksvastgoedbedrijf was het oude kantoor zelfs 'een massawinterverblijfplaats'. Want binnen de warme muren vonden de vleermuizen een rustige en vorstvrije plek, waar ze ongestoord konden overwinteren. Met de sloop van het complex moest er dus gezorgd worden voor vervangende rustplekken en voor een nieuwe winterwoonruimte. "Zonder die vervanging krijg je van de provincie niet snel een ontheffing voor sloop", stelt Rijksvastgoed.

tekst gaat verder onder de foto

Afbeelding
Twee oude liftschaften worden ook omgebouwd tot één groot vleermuisverblijf (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)

Uiteindelijk kwam Hegeman Bouw en Infra, die de nieuwbouw aan de Mandemaat realiseert, met een bijzonder compensatieplan voor het verdwijnen van de vele vleermuisplekken in de spouwmuren. Want het nieuwe complex wordt duurzaam gebouwd, en de traditionele spouwmuur bestaat anno 2024 niet meer.

Rondhangen in de toren

Besloten werd de vleermuizen als eerste vervangende nieuwbouw te geven. Pal langs het spoor prijkt inmiddels een negen meter hoge toren van rood baksteen, met binnenin één en al spouwmuur met kleine ruimtes waar de vleermuizen lekker kunnen rondhangen. De toren is voor de winter 'klaar voor bewoning'. Komende winter gaat een ecoloog van het Rijksvastgoedbedrijf kijken of de diertjes hun nieuwe stek hebben ontdekt.

Samen met de twee oude lifttorens, wat één vleermuisonderkomen wordt, is er dan ruimschoots voldaan aan compensatie voor de nachtdieren. Bovendien komen er ook in het nieuwe rijkskantoor nog enkele vleermuisverblijven.

Vleermuiskasten

In de tussentijd zijn er binnen een straal van 200 meter van het bouwterrein nog zeventig vleermuiskasten op bomen gehangen. Die kunnen weg zodra het nieuwe gebouw voor de honderden rijksambtenaren klaar is. De verwachting is dat dit begin 2026 is.

Afbeelding
De oude rijkskantoren waren zeer in trek bij de vleermuizen (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)

Lees ook:

Contact
opnemen