In het weekend van 26, 27 en 28 augustus houden vrijwilligers van natuurwerkgroepen excursies en lezingen over vleermuizen. Tijdens de 26ste Nacht van de Vleermuis krijgen deelnemers de kans vleermuizen te horen en te zien.
Experts vertellen over het leven van vleermuizen, over de verschillende soorten, het jachtgedrag en de voortplanting. Op deze website zijn alle vleermuisexcursies te vinden. In Drenthe wordt er alleen een excursie gehouden bij het Dwingelderveld, op zaterdag 27 augustus.
Batdetector
Tijdens de excursies maken vleermuisexperts gebruik van een batdetector, of vleermuisdetector, om vleermuizen in de buurt op te zoeken. De ultrasone geluiden die vleermuizen maken om zich te oriƫnteren, worden door het apparaat omgezet in voor mensen hoorbare geluiden. Aan de hand van deze geluiden kun je met wat oefening horen welke soorten er vliegen.
Soorten
In ons land komen achttien soorten vleermuizen voor, waaronder algemene soorten zoals de dwergvleermuis en zeldzame soorten zoals de baardvleermuis. De meeste van deze vleermuizen eten insecten die ze vangen met behulp van echolocatie. Uit de vleermuistuintelling bleek dat in Drentse tuinen vooral dwergvleermuizen, laatvliegers en rosse vleermuizen voorkomen.
Vleermuizen zijn nachtdieren en komen tevoorschijn zodra wij ons bed opzoeken. De dag brengen ze door in een schuilplaats, afhankelijk van de soort een boomholte, een spouw, een dak, de zolder of kelder van een gebouw, of een vleermuiskast. In de winter is er weinig voedsel voorhanden en houden de vliegende zoogdieren een winterslaap, het liefst met meerdere dieren bij elkaar.
Kwetsbaar
De gewoonte van vleermuizen om zich in groepen op te houden en de langzame voortplanting waarbij vaak maar een nakomeling per keer wordt grootgebracht, maakt dat vleermuizen kwetsbaar zijn. Vaak ontbreken goede roest- en overwinteringsplaatsen, en het aantal insecten neemt af. Vleermuizen zijn beschermd en mogen niet verstoord worden. Nederland ondertekende in 1991 de Eurobats-overeenkomst, bedoeld om vleermuizen in Europa te beschermen.
International
De Internationale Nacht van de Vleermuis is een initiatief van Eurobats. Deze organisatie zet zich in voor de bescherming van en kennisuitwisseling over vleermuizen. In Nederland wordt het evenement gecoƶrdineerd door de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN), een werkgroep van de Zoogdiervereniging, in samenwerking met de KNNV, IVN, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, diverse provinciale landschappen, lokale zoogdierwerkgroepen, en veel vrijwillige excursieleiders.