Op veel plekken in onze provincie is de afgelopen jaren gewerkt aan nieuwe natuur. De komende weken duiken we met Hans Dekker in het natuurherstel. Deze week zijn we op het Eexterveld.
Het Eexterveld is een heus plantenparadijs. Hier groeien wilde orchideeën, valkruid en klokjesgentianen. Dankzij die laatste planten is er ook een heel bijzonder vlindertje te vinden: het gentiaanblauwtje.Wat is het gentiaanblauwtje?
"Het gentiaanblauwtje is een heel klein, hemelsblauw vlindertje, bijna net zo blauw als de gentiaan zelf en dit vlindertje zet haar eitjes alleen af op de klokjesgentiaan. Gaat het goed met de klokjesgentianen, dan is de kans groot dat het ook goed gaat met het gentiaanblauwtje."
Lees ook: Vijf vragen over valkruid op de Havelterberg
Wanneer legt het gentiaanblauwtje eitjes?
In augustus ziet het gebied blauw van de gentianen. Dat is het moment dat het gentiaanblauwtje haar eieren afzet, ongeveer twee eitjes per bloemknop.
"De rups eet haar buikje vol van de gentiaan en laat zich uiteindelijk op de grond vallen. Knoopmieren nemen de rups mee naar hun nest. Zij doen dit omdat de rups een zoete stof afscheidt. Letterlijk 'schijt', want het is eigenlijk zoete poep van die rups. De mieren vinden dat lekker en melken het beest uit."
"De rups overwintert zo in het mierennest en verpopt daar. Na de verpopping moet de vlinder zich het nest uitwerken. Hij doet dit snel omdat de mieren hem niet langer als vriend zien en de vlinder aanvallen. Pas als hij buiten bereik van de mieren is, pompt hij zijn vleugels op."
Lees ook: Vijf vragen over de orchideeën in de Polder Ten Cate
Gaat het goed met het gentiaanblauwtje?
"In de Drentsche Aa gaat het redelijk goed met de klokjesgentiaan. Dat betekent dat er elk jaar tientallen gentiaanblauwtjes vliegen. Dat geldt ook voor enkele andere gebieden in Drenthe, maar verder is de vlinder eigenlijk overal uitgestorven."
"Daarom hebben we als provincie Drenthe, als beheerder en met elkaar een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het gentiaanblauwtje zich hier thuis blijft voelen."
Staan er altijd zoveel klokjesgentianen?
"Dat varieert van jaar tot jaar. Het heeft onder andere te maken met de klimatologische omstandigheden van het moment. Maar het is opvallend dat er in zo'n droog jaar als 2018 zoveel gentianen bloeien."
Zijn alle gentianen blauw?
"Helder blauw is karakteristiek, ze zijn zo blauw als de lucht. Hier staan ook een paar witte varianten, maar dat is wel een uitzondering. Af en toe kom je ze tegen en dat is gewoon hartstikke leuk. Als de gentianen ouder worden, dan verbleken ze. Uiteindelijk kleuren ze bruin en vormen ze zaad."
In ROEG! zie je zaterdag vanaf 17.10 uur op RTV Drenthe meer over klokjesgentianen en het gentiaanblauwtje.