Vijf vragen over de heide en het rozenkransje op het Dwingelderveld

Vrijdag 08 Februari 2019
  • Het rozenkransje bloeit in mei en juni (foto: Free Nature Images/Peter Meininger)

Op veel plekken in onze provincie is de afgelopen jaren gewerkt aan nieuwe natuur. De komende weken duiken we met Hans Dekker in het natuurherstel. Deze week zijn we op het Dwingelderveld.

Het Dwingelderveld is het grootste, aaneengesloten natte heidegebied in West-Europa. De schaapskudde die hier graast, helpt bij het behoud van de heide.

Waar zijn we vandaag precies?
"We staan in het hart van het Dwingelderveld. Dit is voormalige landbouwgrond die relatief laat ontgonnen is, net na de Tweede Wereldoorlog. Later werd het eigendom van natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Ongeveer tien jaar geleden hebben zij de landbouwgrond omgezet naar natuur."

Lees ook: Vijf vragen over valkruid op de Havelterberg

Wat was het probleem?
"De landbouwgrond werd goed ontwaterd met als gevolg dat een deel van de omringende heide ook ontwaterd is. Dat is funest voor heide. Dit is nu opgelost en juist op deze plek onderzoeken we hoe je heide op voormalige landbouwgrond het beste kunt herstellen."

Zijn er al resultaten bekend?
"Dit stuk heeft een behandeling gehad met mineralen en je ziet dat de heide daar uitstekend op reageert. Iets verderop staat een stuk heide dat deze behandeling niet gehad heeft. Daar is de grond kaler, met minder heide en meer mos. Het aanpakken van het landschap in combinatie met het toedienen van mineralen tegen verzuring van de bodem geeft dus een goed resultaat."

Lees ook: Vijf vragen over de orchideeën in de Polder Ten Cate​​

Staan hier planten waar je enthousiast van wordt?
"Jazeker, hier staat een aantal planten van het zogenaamde rozenkransje. Die plant is bijna overal in het land uitgestorven, behalve op een paar plekjes in de duinen. Het is een plant die echt in het heidelandschap thuis hoort. Maar door de verzuring van de bodem onder invloed van alle rotzooi die uit de lucht naar beneden komt, is de plant vrijwel verdwenen."

Lees ook: Vijf vragen over de klokjesgentiaan en het gentiaanblauwtje op het Eexterveld​

Hoe kunnen we het rozenkransje behouden?
"De Universiteit Antwerpen heeft samen met andere organisaties onderzocht hoe we het rozenkransje kunnen vertroetelen. Daaruit bleek dat het plantje het juist op deze grond goed doet. Dat betekent grond met een beetje leem waarvan de bovenste laag met meststoffen verwijderd is. Verder moet er nog een beetje kalk toegevoegd worden. Waarschijnlijk kunnen we volgend jaar de eerste bloeistengels van dit plantje tegemoet zien."



In ROEG! zie je zaterdag vanaf 17.10 uur op RTV Drenthe meer over het Dwingelderveld en het rozenkransje.

Contact
opnemen