Vertroeteling doet jeneverbessen goed

Vrijdag 02 December 2022
  • De jeneverbes is een van de weinige coniferen die van nature in ons land voorkomt (Rechten: RTV Drenthe)

De jeneverbes is één van de meest kenmerkende struiken van het Drentse heidelandschap. Het is ook een van de weinige coniferen, naast de grove den en de taxus, die in ons land voorkomt. De struik stelt bepaalde eisen aan zijn omgeving en dreigde uit de Drentse natuur te verdwijnen.

Vijftien jaar geleden werd de noodklok geluid en sindsdien hebben verschillende beheersmaatregelen ervoor gezorgd dat de jeneverbes terug is. In de buurt van Beilen zorgt de jeneverbesbrigade Holthe voor uitbreiding.

Verstopt

De Bruijn kwam al jaren met de buurtvereniging op deze plek. "Iedereen vond het een mooi bos, er stonden wat bomen en veel vogelkers. Je kon er niet eens tussen komen." Totdat Het Drentse Landschap er jeneverbessen ontdekte. "Met een subsidie hebben zij een deel helemaal vrijgemaakt. De bomen zijn weggehaald en toen kwamen de jeneverbessen tevoorschijn. Een aantal staat nog rechtop maar omdat ze zo lang naar het licht toe zijn gegroeid, is er ook een aantal omgekiept."

Veroudering

De problemen met de jeneverbessen ontstonden door vergrijzing; er vond geen verjonging plaats omdat maar weinig bessen ontkiemden. De kwaliteit van de bessen was onder de maat vanwege een hoge stikstofdepositie. Jeneverbessen houden juist van arme grond en doen het niet goed op voedselrijke bodems. Ook in het bosje bij Beilen komen geen jonge jeneverbessen op. Daarom worden er jonge plantjes gepoot.

(de tekst gaat verder onder de video)

Verspreiding

"Het is de eerste keer dat we dit doen", vertelt Jan Mager van het jeneverbesgilde Drenthe. "Op verschillende plekken in Drenthe worden jonge jeneverbessen uitgeplant. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben proeven gedaan, waaronder onderzoek naar het vermeerderen van de jeneverbes, en ze hebben daar veel plantmateriaal aan overgehouden. Ze stellen dat nu aan ons ter beschikking."

Versterking

De kans op succesvol uitgroeien van de zaailingen is groter als de plantjes uit de buurt komen. Mager: "Het is plantmateriaal dat hier gevonden is en stekmateriaal uit Drenthe zelf. Gebiedseigen materiaal is mooier dan dat je het bijvoorbeeld uit Roemenië haalt. De jeneverbes is grotendeels uit de gevarenzone. Maar het is natuurlijk mooi als je het nog een beetje versterkt. Vooral op plekken waarvan je weet dat er vroeger wel meer jeneverbessen stonden."

Verzorging

De nieuwe plantjes zijn nog jong en moeten goed verzorgd worden. "Wij gaan ze vertroetelen", aldus De Bruijn. We moeten ze sowieso vrijhouden van opschot van de bramen die hier opkomen, maar we moeten ook zorgen dat de plantjes niet verdrogen. Hopelijk hoeven we er niet wekelijks langs met een gietertje, maar we moeten ze wel in de gaten houden. Dat zeker."

Nieuwe Natuur

In ROEG! is de komende weken volop aandacht voor herstel en ontwikkeling van natuur in Drenthe. Zaterdagavond deel 1 van de driedelige serie over nieuwe natuur: De Branden. Ook al is het nieuw en deels in aanleg, je ziet nu al spectaculaire effecten, laat ecoloog Bertil Zoer weten. Kijk zaterdag vanaf 17.11 uur naar TV Drenthe, de hele avond zijn er herhalingen. Of kijk hier terug online.

Afbeelding
De zaailingen worden vertroeteld door de jeneverbesbrigade Holthe (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen