Verrekijkers in de aanslag: Vogelwacht Uffelte telt trekvogels op weg naar het warme zuiden

Zaterdag 05 Oktober 2024
  • De vogelspotters uit Uffelte doen mee aan EuroBirdWatch (Rechten: RTV Drenthe / Mirthe Zuhorn)

Het zal veel mensen nauwelijks opvallen, maar boven onze hoofden speelt zich op dit moment een groots natuurfenomeen af. Honderdduizenden trekvogels doorkruisen het Drentse luchtruim, op weg naar warmere gebieden om te overwinteren. En vandaag is de EuroBirdWatch. Een jaarlijkse vogeltelling waarbij in meer dan dertig landen wordt geteld hoeveel en welke trekvogels overkomen. In Nederland gaan honderden tellers na zonsopgang op pad. Ook Vogelwacht Uffelte doet hier aan mee.

Een groep van vijf mensen fietst op de vroege morgen Uffelte en omstreken rond om vogels te tellen. "We doen dit al jaren. Op verschillende punten stoppen we even en dan blijven we tien minuten staan. Dan tellen we alle soorten en noteren we de aantallen", vertelt Hans Krol van Vogelwacht Uffelte.

'Dodaar gespot'

Ook al lijkt het buiten perfect weer om vogels te spotten, een opkomende zon, laaghangende mist en windstil. Niets blijkt minder waar, zegt Krol. "We hebben nog geen grote aantallen gezien omdat het rustig weer is. Het liefst heb je wat tegenwind, dan vliegen de vogels wat lager." Op zo'n dag als vandaag vliegen de vogels te hoog over, waardoor ze moeilijk te spotten vallen.

Maar dat mag de pret niet drukken, want het vijftal heeft veel plezier in het tellen. "Moet je zien, een Dodaar!", roept Krol die vol verbazing door zijn verrekijker heen kijkt. Dit is de kleinste fuut van Nederland, die in de verte wat weg heeft van een eend. "Oh nee, toch niet", zegt Krol er snel achteraan met een kleine teleurstelling. Het blijkt een waterhoen te zijn. Maar ook die wordt gewoon genoteerd.

Pen en papier

Terwijl er een aalscholver recht over Krol heen vliegt, noteert een andere spotter de vogel op zijn mobiel. Hoewel dat vroeger nog met pen en papier ging, gaat dat tegenwoordig via een speciale app. Alle vogels worden genoteerd zodat de Vogelbescherming precies weet waar welke vogel gespot is. "Eigenlijk gaat dat ook heel simpel", zegt spotter Arend van Dijk met de mobiel in zijn hand. "We klikken de soort aan, dan vullen we het aantal in en vervolgens slaan we het op."

Van Dijk haal een papier uit zijn binnenzak waarin hij de 'notulen' van andere jaren heeft opgeschreven. "De spreeuw is in dit gebied vaak de meest getelde vogel. De kievit staat op nummer twee. Best bijzonder, want die hebben we dit jaar nog helemaal niet gespot. Op plek drie staat de kolgans, dat zijn hier de meest talrijke soorten."

De tijd dat de spotters op een bepaalde plek blijven staan om vogels te tellen wordt strikt bijgehouden. "Na maximaal een kwartier moeten we echt weer door hoor." Krol noemt het een 'heerlijke hobby' en weet zeker: volgend jaar is de groep weer van de partij.

Lees ook:

Contact
opnemen