Vele handen maken licht werk tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag

Zondag 29 Oktober 2023
  • De natuurwerkdag is voor jong en oud (Rechten: LandschappenNL)

Ieder jaar is het vaste prik op de eerste vrijdag en zaterdag van november: de Natuurwerkdag. Tijdens dit grootse, groene vrijwilligersevenement dragen ruim vijftienduizend vrijwilligers op meer dan vijfhonderd locaties bij aan een groene en gezonde leefomgeving.

In Drenthe kunnen enthousiastelingen op meer dan veertig locaties de handen uit de mouwen steken. De werkzaamheden lopen uiteen van het planten van bomen en verwijderen van opslag tot het schoonmaken van poelen en het maken van broeihopen.

Samen

Natuur en landschap kunnen niet zonder vrijwilligers, aldus de organisatie van de Natuurwerkdag. "Het thema van de Natuurwerkdag dit jaar is 'samen'. Alleen samen vergroten we onze positieve impact en krijgen we de natuurklussen gedaan", vertelt Sascha van Breukelen van LandschappenNL. "De Natuurwerkdag is een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten en samen met anderen iets te doen voor natuur bij jou in de buurt. Iedereen is welkom om mee te doen, ervaring is niet nodig."

Zandgat

Een van de klussen in Drenthe is onderhoud aan de voormalige zandafgraving in het dorp Kostvlies. De werkzaamheden bestaan uit het verbeteren van de toegankelijkheid van het wandelpad rondom het zandgat, het snoeien van bomen en het muurtje van het insectenhotel uitbreiden. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen. "Samen zorgen wij voor ons Zandgat in Kostvlies", aldus locatieleider Grietinus Plat. "Help jij mee op de Natuurwerkdag? We maken er een gezellige ochtend van."

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Er zijn verschillende klussen te klaren (Rechten: LandschappenNL)

Leefomgeving

Al 23 jaar organiseert LandschappenNL deze dag samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties. De klussen die geklaard worden dragen bij aan de leefomgeving van veel planten en dieren, waarvan een deel bedreigd wordt. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van de klimaatverandering op te vangen. Bovendien helpt een gezonde natuur om hittestress te voorkomen en water op te vangen tijdens extreme regenval.

Junior

Voor de derde keer wordt ook een Natuurwerkdag Junior georganiseerd. Leerlingen uit de bovenbouw van basisscholen kunnen zich op vrijdag inzetten voor de biodiversiteit in hun buurt tijdens een buitenlesdag. Ze ervaren hoe het is om samen buiten in de natuur bezig te zijn. Ze leveren een bijdrage aan de kwaliteit van hun eigen leefomgeving en zien hoe planten, dieren en mensen samenleven in een ecosysteem.

Meedoen

Zin gekregen om zelf aan het werk te gaan? Op de website van de Natuurwerkdag kun je zoeken naar een locatie in de buurt of naar bepaalde werkzaamheden. Bij iedere klus wordt aangegeven of deze geschikt is voor kinderen. Voor tips en inspiratie kun je ook op deze website terecht.

Lees ook:

Contact
opnemen