De meeste vlinders in ons land zijn nachtvlinders. Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht tellen vrijwilligers georganiseerd of op eigen houtje deze onopvallende of soms juist felgekleurde insecten. De verzamelde gegevens geven een beeld van de situatie van de nachtvlinders in ons land.
In Drenthe vonden in het eerst weekend van juli twee georganiseerde excursies plaats, in Drouwen en in het Bargerveen. Eerder werd al in Wapserveen geteld. Ondanks de lage temperatuur werden er veel nachtvlinders geteld, meldt de Vlinderstichting.
Eikenblad
In de eerste nacht werden enkele typisch Drentse soorten gezien waaronder het zeer zeldzame eikenblad, de zeldzame veenheide-uil en het moerasgoudvenstertje. Het eikenblad vliegt in juni en juli en komt in ons land alleen nog voor in Drenthe en de Peel (provincie Limburg en Noord-Brabant). De veenheide-uil vliegt van half april tot half augustus en komt voor op zandgronden. Het moerasgoudvenstertje vliegt tussen eind mei en begin oktober en staat op de Rode Lijst als bedreigd. Ook het vrije zeldzame klein visstaartje, tevens een soort van de zandgronden, liet zich zien.
Marmeruil
Tijdens de tweede nacht kwam het eikenblad wederom voorbij, maar ook andere zeldzame soorten zoals de viervlakvlinder, de marmeruil, de gele snuituil en de schijn-nonvlinder. De viervlakvlinder is herkenbaar aan de blauwzwarte stippen op de vleugels en vliegt van begin juni tot half september. De marmeruil doet zijn naam eer aan en vliegt tussen half mei en half augustus. De gele snuituil heeft een egale zandkleur en vliegt tussen half juni en eind augustus. De schijn-nonvlinder heeft een zwart met witte tekening op de vleugels en lijkt sterk op de nonvlinder. De vlinder vliegt tussen begin mei en begin augustus.
Tijger
Behalve deze zeldzame tot zeer zeldzame soorten telden de vrijwilligers ook meer algemene soorten zoals de v-dwergspanner, de vliervlinder, de gele tijger, de huismoeder, het groot avondrood, de wapendrager, het roesje, de grijze stipspanner, de donkere marmeruil, de groente-uil, de gerande spanner en de gevlamde bladroller. De gele tijger is een algemene soort die landelijk voorkomt en vliegt tussen half april en eind augustus.
Luipaard
Begin juni vond de telling rondom Wapserveen plaats. Ook toen waren de condities niet ideaal: aan de frisse kant met een stevige wind. Toch leverde deze nacht waarnemingen van bijzondere nachtvlinders op waaronder de baarsnuituil, de berkenspikkelspanner, de moeraswalstrospanner en het rietluipaard. Het tot de verbeelding sprekende rietluipaard is een algemene soort met doorschijnend bleekgele vleugels en een zeer lang achterlijf. De vlinder vliegt tussen eind mei en half juli.
Dagvlinders
Heb je de nachtvlindertelling gemist? Komend weekend kun je meedoen met de tuinvlindertelling. Hiervoor hoef je niet 's avonds in actie te komen maar kun je op elk moment dat jou uitkomt een kwartiertje vlinders tellen in je tuin of op je balkon. Dagvlinders zijn vooral tussen elf uur 's ochtends en drie uur 's middags actief. Wordt het warmer dan 25 graden, dan kun je beter wat vroeger of wat later tellen.