Veel vergroend in De Week van de Groene Tuin: ‘Een succesvolle editie’

Donderdag 04 April 2024
  • Simpel en effectief: Het afkoppelen van de regenpijp (Rechten: Milieu Centraal)

Afgelopen dagen werd er hard gewerkt om tuinen, balkons en straten te vergoenen, tijdens De Week van de Groene Tuin. Door heel Nederland zijn groene acties georganiseerd en tuinen duurzamer gemaakt. "Een groene tuin is niet alleen een oase van rust voor jezelf en voor dieren, maar je bent ook beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering."

Het thema van deze editie was klimaatadaptatie: het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. "Een tuin met veel groen heeft namelijk veel voordelen", legt Sanne Janssen uit. Zij is expert duurzaam tuinieren bij Milieu Centraal. "Tegels eruit, groen erin. Veel mensen weten dat gelukkig al. Maar er zijn nog veel meer simpele maatregelen die erg effectief zijn." Bijvoorbeeld het loskoppelen van je regenpijp. "Als je het regenwater naar je tuin laat lopen, kan de tuin periodes van droogte beter overbruggen. Op deze manier kun je ook overbelasting van het riool voorkomen."

Daarnaast heb je met een groene tuin ook minder kans op plagen. "Hier komen sneller egels en vogels op af. Deze eten bijvoorbeeld slakken waardoor er minder kans is op een plaag." Slakken zijn niet per se slecht voor je tuin, want ze ruimen rommel op. "Maar het moet wel in evenwicht zijn." Een groene tuin kan daarbij helpen.

'Succesvolle editie'

"We zijn nu alle resultaten aan het verzamelen en het lijkt erop dat we afgelopen week veel mensen hebben bereikt." Janssen ziet dit bijvoorbeeld terug in de activiteiten die zijn georganiseerd. "We hebben een wedstrijd uitgezet waarbij mensen een foto konden inzenden van hun tuin. Vorig jaar hadden we 120 inzendingen, nu 275. Er wordt ook meer gestemd dan vorig jaar. Aan dat soort dingen zien we zeker dat het een succesvolle editie was."

Door het hele land werden afgelopen week groene activiteiten georganiseerd. Van workshops tot winacties en tegeltaxi's. Zoals net over de grens in Staphorst. Hier werd een nieuwe 'natuurparel' aangelegd bij de gemeentelijke opvang voor Oekraïners, samen met de bewoners. Een strook met diverse inheemse planten en een moestuin. Allemaal om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten.

'Plant je mee'

De Week van de Groene Tuin is onderdeel van de driedelige campagne 'Een groener Nederland begint in je eigen tuin' en vindt plaats in het voorjaar. "Veel mensen denken dat alleen het voorjaar een goed moment is om te planten, maar het najaar is hier ook zeker geschikt voor." Daarom gaat in oktober de campagne 'Plant je mee' van start. "Het doel is om het najaar weer als een plantseizoen gaan zien. Het voordeel van het najaar is dat de bodem nog warm en vochtig is. De planten kunnen in rust de winter in gaan en zo starten ze meteen met groei en bloei in de lente. Struiken, bomen en heesters zijn bijvoorbeeld erg geschikt om in het najaar te planten."

Contact
opnemen