Vangpogingen hangbuikzwijnen in Drents-Friese Wold gestaakt: ‘Het zijn een soort mini-tanks’

Woensdag 29 Maart 2023
  • De hangbuikzwijnen werden gedumpt in de natuur (Rechten: Twitter.com/@boswachterRB)

Het vangen van twee gedumpte hangbuikzwijnen in het Drents-Friese Wold is niet gelukt. Natuurmonumenten en het Drents Landschap probeerden met man en macht de twee zwaarlijvige beesten te vangen, maar het blijkt een zware klus.

"Het zijn net mini-tanks", vertelt Natuurmonumenten-boswachter Sanne van Gemerden die gisteren aanwezig was bij de eerste vangpoging.

Vangpoging

De natuurorganisaties lokten de beesten gisteren tussen vangnetten, maar van al die mankracht waren de hangbuikzwijnen niet bepaald onder de indruk. Ze werden boos, ontsnapten en renden weer de heide op. "Het is ook een moeilijk gebied om ze te pakken te krijgen", aldus Van Gemerden.

Volgens de boswachter zijn de tamme beesten op zich gemakkelijk benaderbaar, maar zodra je te dicht in de buurt komt rennen ze ervandoor.

"En sowieso is dit voor ons ook nieuw. Wij zijn er om de natuur te beschermen, en opeens hebben we nu te maken met boerderijdieren", vervolgt ze. Tijdens de zoektocht probeerden ze de beesten ook te lokken met voedsel om ze zo de trailer in te krijgen. "Maar ja, we krijgen ze er dus niet zomaar in."

Beelden van de loslopende hangbuikzwijnen:

Doodschieten of verdoven

Dat de natuurorganisaties de vangpogingen nu staken, betekent niet dat ze de beesten laten lopen. Dat kan ook niet, want in Drenthe geldt een nulstand voor wilde zwijnen. Maar ook tamme zwijnen mogen niet blijven rondtrippelen op de hei.

"Er zijn twee opties. De zwaarste is doodschieten, maar daar zijn we nog lang niet. En dat willen we ook niet. De andere optie is verdoven", ligt Van Gemerden toe. De boswachter hoopt dat dat dit weekend gaat lukken. Zodra ze verdoofd zijn worden ze opgevangen bij een opvang in Drachtstercompagnie.

Gezond

Tot die tijd moeten de hangbuikzwijnen het zien te redden in het Drents-Friese Wold. En dat op het moment dat het gebied er op z'n schraalst aan toe is, wat betreft de voedselvoorziening.

"Gelukkig zien ze er gezond uit. Dus ze kunnen echt nog wel een paar dagen overleven. Er valt nog regen, dus er is water voor ze. En je ziet ze ook wel wat zoeken naar mogelijk voedsel", aldus Van Gemerden.

Ongeloof

Wat blijft is het ongeloof over de bizarre actie. Want wie dumpt nou in vredesnaam twee hangbuikzwijnen in de natuur? Een vraag die de natuurorganisaties ook bezighoudt tijdens de vangpogingen.

Maar net als bij het vangen vissen de natuurorganisaties ook over deze vraag nog achter het net. "Je hoort wel eens van mensen die pasgetrouwd zijn, dat ze bijvoorbeeld hangbuikzwijntjes krijgen. En die zijn heel schattig als ze klein zijn, maar als ze eenmaal groter worden", denkt Van Gemerden hardop.

De boswachter hoopt dat dit bij een eenmalige actie blijft, en dat mensen voortaan goed nadenken wat ze met dieren doen voordat ze er een aanschaffen.

Lees ook:

Contact
opnemen