Valt het valkruid nog te redden?

Maandag 25 December 2023
  • De kracht van Drenthe memoryspel met het Valkruid (Rechten: RTV Drenthe)

Ooit zagen de Drentse dalen geel van dit kruid. Tegenwoordig is de karakteristieke Drentse plant een zeldzaamheid. Het is één van de soorten 'die we niet kunnen missen'. Drentse natuurorganisaties hebben een memoryspel uitgegeven met het motto 'Om je geheugen op te frissen, deze soorten kunnen we niet missen'.

Het is onderdeel van de campagne De Kracht van Drenthe. Daarin geven zij een indruk van hun werk, de samenwerking die ze aangaan en de impact daarvan. De komende dagen lichten wij tien van de planten- en dierensoorten uit waar Drenthe trots op is en die baat hebben bij natuurbeschermingsmaatregelen.

Parel

Valkruid of arnica is bijna twintig jaar geleden uitgeroepen tot 'mooiste wilde bloem van de provincie' en boswachter Pauline Arends noemt het 'een van de pareltjes van Drenthe'. Het plantje staat bekend om de herstellende werking op spieren en gewrichten. Doordat de plant veel is uitgestoken en geplukt maar ook omdat de plant niet tegen verzuring kan en gevoelig is voor inteelt, moet je tegenwoordig goed zoeken naar deze parel.

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Vroeger zagen delen van Drenthe geel van het valkruid (Rechten: Hans via Pixabay)

Vliegveld

Op enkele plekken in Drenthe, waaronder de Havelterberg, weet het kruid zich te handhaven. Natuurherstel heeft hier de weg vrijgemaakt voor behoud van de medicinale plant. "De Havelterberg is een plek met een bijzondere geschiedenis", aldus ecoloog Hans Dekker. "Het is ooit deels aangelegd als vliegveld voor de Duitsers. Op dit stuk hebben ze wel gerommeld in de bodem, maar het is niet afgemaakt. Bij het rommelen in de bodem is wat leem vrijgekomen en daar profiteren deze planten van."

Redding

"We doen ons best het valkruid te redden", vertelt de ecoloog. "We denken dat het gaat lukken omdat we al sinds jaar en dag bezig zijn met natuurherstel. Dat betekent dat we eerst proberen het bodemleven te restaureren. Dat doen we door daar steenmeel of wat kalk op te brengen, zodat de zuurgraad in de bodem weer wat in balans komt. Dan heb je ook kans dat dit soort planten zich weer laat zien. We zien op een aantal plekken dat valkruid daar weer toeneemt of zelfs terugkomt."

Hans Dekker staat midden in de valkruidpopulatie op de Havelterberg:

Lees ook:

Contact
opnemen