Het fietspad op het Holtingerveld is toe aan een onderhoudsbeurt. De komende weken wordt er gewerkt aan het herstel van de halfverharde paden.
Het wegdek is gemaakt van een mengsel met klei en steentjes waardoor ze snel slijten. Door weersomstandigheden zijn er scheuren en kuilen ontstaan. Ook zorgt overgroeiend gras dat het pad in de afgelopen jaren smaller is geworden.
Een betere natuurbeleving
Natuurmonumenten heeft een subsidie gekregen van de provincie Drenthe voor het herstel. Samen met de gemeente Westerveld is Natuurmonumenten momenteel bezig om het fietspad weer veilig en toegankelijk te maken: "Het fietspad zal veel vlakker en gladder worden en ook ietsje breder", vertelt Sanne van Gemerden, boswachter bij Natuurmonumenten. "Het levert een veel mooiere natuurbeleving op."
Natuur op één
De keuze om het halfverharde fietspad te herstellen en niet te vervangen door een betonnen fietspad is bewust gemaakt: "Een betonnen fietspad is misschien heel fijn voor de mensen, maar niet per se goed voor de natuur." Beton wordt warm bij hoge temperaturen en trekt reptielen en insecten aan. Zij gaan zich op het fietspad opwarmen en verstijven als het 's avonds weer kouder wordt. Hierdoor kunnen ze makkelijk overreden worden door nietsvermoedende fietsers.
Mensen bezoeken het Holtingerveld om van de natuur te genieten: "Daarom vinden we het ook prima dat er allerlei fietspaden zijn." Maar die fietspaden moeten niet schadelijk zijn voor de dieren, vertelt Van Gemerden. "Wij zijn een natuurbeschermende organisatie, natuur staat bij ons op één, dus wij willen natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat dieren hier schade van ondervinden."
Natuurvriendelijke werkzaamheden
De natuur wordt ook in de plannen van de werkzaamheden meegenomen. "We voeren de werkzaamheden uit op een moment dat het in de natuur rustig is." Dieren zitten volgens Van Gemerden momenteel meer in winterschuilplaatsen en er zijn minder insecten in deze tijd van het jaar. Bovendien wordt het onderhoud gedaan met kleine machines.
De hoop is dat de werkzaamheden eind november afgerond zijn, maar als het de komende periode flink gaat regenen, loopt het waarschijnlijk wat uit. Daarna is het pad weer toegankelijk voor fietsers.