Het nest van een wulp is niet meer dan een spaarzaam bekleed kuiltje in de grond. Het wulpenpaar zoekt daar de beschutting van hoog gras. Maar nadat er gemaaid is, is het nest een makkelijk doelwit voor roofdieren.
Daarom is Henk Jan Ottens van het Kenniscentrum Akkervogels drie jaar geleden begonnen met het plaatsen van stroomrasters om de nesten te beschermen. En die tactiek werpt zijn vruchten af.
Broedsucces
"Afgelopen jaar hebben we een broedsucces van tachtig procent nesten gehad die succesvol uitkwamen", aldus Ottens. "Als je dat afzet tegen de onbeschermde nesten; daar slaagt maar zo'n vijf tot tien procent van. Dat verschil geeft wel aan hoe belangrijk het is."
De methode is zelfs zo effectief dat de achteruitgang van de wulp in Drenthe gestopt lijkt te zijn. "Ik denk dat de wulp in Drenthe daarmee gered is, absoluut. In navolging van het succesvol uitkomen van de eieren zijn er, denk ik, het afgelopen jaar genoeg jongen groot geworden om de populatie echt te helpen. Het is heel simpel: zet er een raster omheen. Niet alleen om de eieren, maar ook om de jongen. Dat is afdoende."