Stoepplantjes: ‘De bomen van de stoep’

Vrijdag 09 April 2021
  • Agnes Bakker op zoek naar stoepplantjes in Assen (Rechten: RTV Drenthe)

Op straat duiken overal stengels en blaadjes op. Tussen de tegels, langs stoepranden: deze plantjes worden 'stoepplantjes' genoemd. Volgende week staan ze centraal tijdens de Nationale Buitenlesdag. Agnes Bakker van IVN gaat voor ROEG! Junior alvast op onderzoek uit in een straat in Assen.

De aandacht voor het zogenaamde onkruid op de stoep is flink gegroeid. Met stoepkrijt worden overal in Nederland plantjes omcirkeld. Ook wordt de naam van de plant erbij geschreven. De krijters, die zichzelf 'botanisch krijters' noemen, hopen hiermee de blik te vangen van voorbijgangers, zodat ze meer bewust worden van de rijkdom aan planten op straat.

Bakker: "Stoepplantjes heel saai? Nee, ze zijn de bomen van de stoep. Ze zijn ontzettend belangrijk. Ze zuiveren de lucht, het zijn schuilplekken voor kleine beestjes, ze zorgen voor biodiversiteit in de stad. En veel insecten, zoals allerlei bijen, maken gebruik van deze stoepplantjes."

(verhaal gaat verder onder de video)

Botanisch stoepkrijten is een belangrijk onderdeel van de Grote Natuurles. Deze les krijgen kinderen komende dinsdag op veel scholen die meedoen aan de Nationale Buitenlesdag. Leerlingen van basisscholen gaan dan het schoolplein op om te ontdekken wat daar allemaal groeit en bloeit.

Wil jij zelf aan de slag? Met deze tips ontdek je stoepplantjes bij jou in de straat!

Zo bewaar je de stoepplantjes

"Het is ook erg leuk om met de stoepplantjes uit jouw straat een herbarium te maken. Dan ga je alle verschillen plantjes die je in je straat vindt bewaren. Dat kan je op twee verschillende manieren doen: met een plantenpers, maar ook gewoon met een boek en keukenpapier." Een herbarium maken gaat zo:

  • Je plukt eerst (een deel van) het plantje
  • Je legt het plantje op een keukenpapiertje
  • Vouw het keukenpapiertje dubbel. Of leg nog een keukenpapiertje bovenop het plantje, zodat het plantje bedekt is met keukenpapier
  • Bewaar het plantje met keukenpapier een paar weken in een plantenpers, of stop het tussen de bladzijden van een dik boek
  • Na een paar weken is het plantje gedroogd en kan je het in een plakboek plakken

Lees ook:

Contact
opnemen