Het aantal meldingen van de Japanse duizendknoop is in de eerste maanden van dit jaar toegenomen. In tien jaar tijd waren de meldingen niet zo hoog als nu. De plant is vaak in achtertuinen te vinden, natuurgebieden of langs de weg en kan veel schade aanrichten aan funderingen, huizen en rioleringen.
Ook is de plant lastig te bestrijden. Daarom een uitleg over hoe je de plant herkent en vier tips over wat je er het beste mee kan doen om verdere verspreiding te voorkomen.
Hoe herken je de plant?
De plant heeft een hartvormig blad, is lichtgroen van kleur en kan wel twee tot drie meter hoog worden. De stengels zijn hol en te herkennen aan de groene kleur met rode stipjes.
In augustus en september heeft de plant witte bloemen. In de winter gaat de plant dood en blijven alleen de rode stengels over.
4 tips
- Maai de plant niet weg. Door de plantenresten die overblijven van het maaien wordt de plant alleen maar verder verspreid. Er zijn veel andere methodes om de plant de bestrijden. Bij elke situatie past een andere methode. Kies er daarom één die bij de omgeving van de tuin past, zo is de kans het kleinst dat de plant weer terug groeit.
- Dump takken uit de tuin niet zomaar in de natuur, bijvoorbeeld in bermen of bosjes. Als de plantresten daar terechtkomen, ontstaan nieuwe plekken waar de plant gaat groeien.
- Gooi de plant niet bij het tuinafval, maar bij het restafval. Zo voorkom je dat de plant verder groeit tussen het groen.
- Maak een melding van de plant. Hoe meer meldingen er gemaakt worden, hoe beter de plant in de gaten gehouden kan worden. Dit kan vaak bij de gemeente. Zo kan verdere verspreiding voorkomen worden.
Bekijk hieronder de video over de bestrijding van de hardnekkige plant in het Dwingelderveld