Staatsbosbeheer stelt 353 hectare grond beschikbaar voor natuurinclusieve boeren in de Drents-Friese grensstreek. De grond werd eerder al verpacht aan boeren, maar dat loopt nu af.
Met het verpachten van de grond gaat Staatsbosbeheer een nauwe samenwerking aan met de boeren. Samen stellen ze een plan op en maken ze afspraken over hoe de natuurgrond beheerd gaat worden.
Goed voor de natuur en voor de landbouw
Staatsbosbeheer wil met het verpachten van de grond aan de natuurinclusieve boeren de natuur een handje helpen. Zo bevordert het de biodiversiteit in het buitengebied. De natuurorganisatie laat weten dat door duurzame landbouw een geleidelijk overgangsgebied ontstaat tussen landbouw en natuur. Zo draagt de pachtgrond bij aan de landbouwtransitie in het Zuidwest-Drenthe.
Tegelijkertijd hebben duurzame boeren baat bij wat extra grond. Voor natuurinclusief boeren is veel ruimte nodig en dat komt nu beschikbaar. Ook krijgen de boeren een pachtcontract van twaalf jaar aangeboden.
Duurzame landbouw in het hele bedrijf
Boeren die in aanmerking willen komen, moeten vooral willen overschakelen naar natuurinclusieve landbouw. Ze passen niet alleen op grond van Staatsbosbeheer duurzame landbouw toe, maar voeren het ook door op grond die ze al bezitten. Dat is een voorwaarde van Staatsbosbeheer.
Belangstellende boeren kunnen zich aanmelden tot en met 11 december via biedboek.nl.