Staatsbosbeheer kijkt met goed gevoel terug op zomer vol veranderingen in ‘t Gasselterveld

Zaterdag 08 Oktober 2022
  • Linde Veldhoen is sinds een jaar boswachter in 't Gasselterveld (Rechten: RTV Drenthe/Hjalmar Guit)

Nu de bladeren van de bomen vallen en de temperatuur daalt, keert de rust bij recreatieplassen 't Gasselterveld en 't Nije Hemelriek terug. Badgasten en zonaanbidders maken plaats voor mountainbikers en wandelaars. Een mooi moment voor Staatsbosbeheer om terug te blikken op een zomer vol veranderingen in het gebied.

Pasgevallen eikeltjes en bruine bladeren knisperen onder de wandelschoenen van boswachter Linde Veldhoen, sinds een jaar boswachter in het gebied. Het bos transformeert van frisgroen naar knusgeel, -oranje en rood. De natuur neemt het stokje weer over van de recreanten en dat geeft Veldhoen de tijd om eens te evalueren.

Betaald parkeren

Zoals het bos nu verandert, veranderde er dit zomerseizoen ook het een en ander in 't Gasselterveld. De grootste nieuwigheid was ongetwijfeld de invoering van betaald parkeren bij de zwemplassen. Van 1 april tot 1 oktober moest je dit jaar voor het eerst een kaartje kopen om bij de plassen te mogen parkeren.

Via een online reserveringssysteem kunnen bezoekers zien of er nog plek is op de parkeerplaats en eventueel een dagkaart bestellen. Zo hoopten Staatsbosbeheer, de provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze de verkeerschaos van voorgaande zomers te bestrijden.

Afbeelding
De slagbomen bij het Gasselterveld staan inmiddels weer open (Rechten: RTV Drenthe / Hjalmar Guit)

Wennen

"Mensen moesten er wel aan wennen hoor", vertelt Veldhoen op een bankje met uitzicht op het kalme blauwe water van 't Gasselterveld. Geregeld hield ze in juni, juli en augustus een oogje in het zeil. Vooral op de warmste dagen, wanneer alle parkeerplaatsen maximaal vol stonden.

"Ik werd vooral in het begin regelmatig aangesproken door bezoekers die het Staatsbosbeheer verweten dat we lekker makkelijk aan geld kwamen op deze manier. Maar we houden geen cent over van het parkeergeld: al het geld word in het gebied gestoken."

Dat wil zeggen: in het recreatiegebied. Staatsbosbeheer gebruikt de inkomsten voor het opruimen van afval, het schoonmaken van de nieuwe toiletunit en het inhuren van verkeersregelaars en toezichthouders. "We zullen quitte draaien dit seizoen. Jammer genoeg kunnen we het geld dus ook niet gebruiken voor natuurbeheer."

Afbeelding
Op tropisch warme dagen lagen de stranden vol (Rechten: Persbureau Drenthe)

Verkeerschaos verleden tijd

Ondanks dat er nogal eens wat kinderziektes of storingen moesten worden verholpen, wierp het betaald parkeren zijn vruchten af. Op dagen met 30+ graden werd het druk en riep Staatsbosbeheer mensen op om niet meer met de auto te komen, maar excessen zoals in de jaren hiervoor bleven uit.

"Er stonden geen files op de N34 en mensen parkeerden nauwelijks nog hun auto in de berm, vanwege de wegsleepregeling. Hulpdiensten konden er prima langs. Het heeft dus goed gewerkt", vertelt Veldhoen blij.

Kiosk 'goed bevallen'

Vol lof is de boswachter over de tijdelijke kiosk, die in juli en augustus een plekje had op het strand. Uitbater Siska Kanninga mocht er eten en drinken verkopen en een terras inrichten.

In ruil daarvoor werd zij verantwoordelijk voor het schoonhouden van de omgeving. Met het organiseren van plog-acties, een combinatie van vuil opruimen en joggen, mobiliseerde ze vrijwilligers om de natuur schoon te maken.

"Het strand is echt een stuk schoner dan vorig jaar, toen er nog geen kiosk stond. Dat hoor ik ook van meerdere collega's. Siska komt zelf uit Gasselte en ik merkte dat ze ook daarom veel motivatie had om haar eigen omgeving schoon te houden. Ze bood ook een extra paar ogen in het veld en lette op of mensen bijvoorbeeld echt voor zonsondergang naar huis gingen."

Afbeelding
Een zeecontainer werd omgetoverd tot een pop-upkiosk (Rechten: RTV Drenthe / Liam Heeremans)

Opblaaseenhoorns

Ondanks de goede acties vanuit de kiosk, verbaasde de boswachter zich nogal eens over de hoeveelheid afval die achterbleef. Ze wijst naar een sigarettenpeuk die uit het zand steekt.

"Die zie je nog wel veel liggen, want mensen trappen ze uit en gaan dan weg. Maar in de filters zit plastic en dat komt in de natuur terecht. Ik keek ook wel op van de opblaasflamingo's en -eenhoorns die mensen achterlieten bij de vuilcontainer. Nu is het gelukkig mooi schoon en ik hoop dat we dat zo kunnen houden."

Wensenlijstje

Al met al kijkt de boswachter terug op een geslaagde zomer zonder noemenswaardige incidenten. Al betekent dat niet dat Veldhoen niet nog wat wensen heeft voor de toekomst.

"Een vervolg op de pop-upkiosk zie ik wel zitten, dat is ons enorm bevallen. Ik zou ook wel graag een vast aanspreekpunt hier willen hebben, die mensen kan helpen als er problemen zijn bij het parkeren. Vooral ouderen hadden daar behoefte aan, merk ik."

Afbeelding
De plas ligt er weer rustig bij nu het buiten frisser wordt (Rechten: RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen)

Recreatie versus natuur

Een mooi informatiebord waar mensen kunnen leren over de bijzondere natuur rondom 't Gasselterveld en 't Nije Hemelriek prijkt bovenaan het verlanglijstje van de boswachter. Want ondanks dat 't Gasselterveld inmiddels vooral een recreatiegebied is, bloeit en broedt er van alles in de buurt.

"Er leven dassen en boommarters in de bossen rondom het water en de wespendief heeft hier nesten. De winterperiode is voor deze dieren heel waardevol om tot rust te komen. Dat is met groepjes bezoekers die tot laat blijven hangen op zomeravonden wat lastiger", vertelt Veldhoen.

"Men komt hier omdat het zo groen en mooi is, maar wat mensen niet altijd beseffen is dat we hier in het Nationaal Park Drentsche Aa zijn. Daar zou ik heel graag wat meer aandacht voor willen."

Lees ook:

Contact
opnemen