Picknickbankjes, uitkijktorens, vlonderpaden. Voor Staatsbosbeheer wordt het steeds lastiger om die te onderhouden. Er is meer geld nodig om deze voorzieningen op peil te houden. Alleen is dat er niet, waardoor recreatieve voorzieningen onder druk komen te staan.
Wie het vlonderpad bij het Oudemolense Diep bij Oudemolen oploopt, moet na twee minuten al afzwenken richting de aangrenzende autoweg. Een groot gat in het pad gaapt de passant tegemoet. Een rood-wit bord waarschuwt dat de weg niet verder vervolgd kan worden. Aan het eind van het vlonderpad ontbreken ook een stapel planken. Vandalisme? Nee, Staatsbosbeheer verwijderde het hout zelf. "We sloten het pad al eerder af, maar mensen bleven er overheen lopen", aldus boswachter Kees van Son. "We hebben daarom planken verwijderd."
Hij wijst op de blootliggende balken die de constructie normaliter dragen. De rot laat zich duidelijk zien. "Ik wil niet dat mensen er doorheen zakken of een been breken." Van Son is er ook geen fan van dat wandelaars nu een stukje over de Hoofdweg moeten vanwege het autoverkeer. Maar het is even niet anders.
Het vlonderpad ligt er al twee maanden in deze gehavende staat bij. Geld om te repareren is er niet. Staatsbosbeheer is vooral afhankelijk van landelijke en provinciale subsidies, legt Son uit. "Per hectare aan natuur krijgen we 45 euro. Toereikend is dat bij lange na niet." Staatsbosbeheer krijgt bij elkaar ruim 9 miljoen euro voor recreatie. "We zouden het driedubbele moeten hebben om alles in stand te houden."
Verdwijnen van paden en parkeerplaatsen
Het geld gaat onder meer naar het onderhoud van wandel- en fietspaden. "Daarnaast dragen we ook zorg voor andere voorzieningen. Zoals uitkijktorens, vogelkijkhutten, mountainbikeroutes en ruiterpaden. "Voor de aanleg krijgen we financiƫle ondersteuning, maar niet voor het daaropvolgende onderhoud."
Zonder extra middelen voorziet Van Son het verdwijnen van dergelijke paden of parkeerplaatsen voor auto's. Met als bijkomend effect dat de natuur minder bereikbaar wordt voor bezoekers. "We zijn er bij gebaat dat mensen de natuur blijven beleven. Zo ontstaat er waardering en stimuleert de wil om te beschermen bij het publiek, aldus de boswachter. Maar daar zit wel een prijskaartje aan."
Toegang heffen
Staatsbosbeheer heeft inmiddels bij de overheid aan de bel getrokken. Wat dit mogelijk gaat brengen, weet Van Son nog niet. "Een aantal jaren geleden klopten we ook aan voor hulp. En toen is er een extra potje aangebroken. Kan Staatsbosbeheer zelf nog actie ondernemen? Zoals het heffen van toegang voor de natuurgebieden? Staatsbosbeheer zit daar niet op te wachten. Wettelijk is dat lastig en de organisatie wil dat iedereen in Nederland van de natuur kan blijven genieten."
Buitenfonds
Van Son wijst op het bestaan van het Buitenfonds, een steunstichting waar een ieder geld kan doneren. "Als iedereen in Nederland een paar euro schenkt. Dan hebben we de overheid helemaal niet meer nodig."