ROEG! bestaat tien jaar en dat is reden tot een feestje. Het jubileumjaar is afgetrapt tijdens de ROEG!-dag in en om het bezoekerscentrum Dwingelderveld. De boswachters en andere experts die we kennen uit de uitzendingen geven verschillende excursies en er zijn activiteiten voor jong en oud.
Aaldrik Pot was ooit boswachter maar werkt nu als ecoloog in Drenthe voor Staatsbosbeheer. Een van zijn grote passies is het kijken naar diersporen. Hij neemt een groep belangstellenden mee het bos in. "Vandaag gaan we door de ogen van een ree naar dit bos kijken."
Reeën
"Hier valt me meteen al iets op", zegt Pot. "Als je om je heen kijkt en je gaat met je ogen langs de boompjes dan is er één waarbij iets afwijkt. Hier zit een beschadiging aan. Altijd interessant om even te kijken wat dat zou kunnen zijn." Het blijkt een oude beschadiging te zijn, een veegspoor van het gewei van een reebok. "Reebokken hebben boven op hun kop tussen het gewei geurklieren zitten. Reeën praten in geur, ze zetten overal hun geur af door met het gewei heen en weer te vegen."
Naar bed
Ook een onopgemaakt reeënbed vertelt een verhaal. "Dit is een ligplek van een ree. Ze lopen vaak over dezelfde paden als wij, nadat wij het bos verlaten hebben. Ze kunnen heel dicht aan zo'n pad liggen. Ze krabben voorzichtig de bovenlaag weg totdat het voldoende groot is en dan gaan ze erin liggen. Met een beetje mazzel kun je precies zien hoe het dier z'n poten heeft gehouden, waar zijn kont heeft gelegen en waar hij met z'n kop naartoe lag. Om 's ochtends genoeg energie op te doen liggen ze altijd met hun kop in de zon."
(de tekst gaat verder onder de video)
Eekhoorn
"Hier staan lariksen, naaldbomen waarvan ik weet dat eekhoorns er graag hun nest in bouwen. Die boom heeft veel horizontale takken waar hij zijn nest goed op kan leggen. Een eekhoornnest lijkt op een groot, rond vogelnest, zo groot als een voetbal. Dat zit ergens tegen de stam aangeplakt. Eekhoorns maken een geraamte van takken en proppen de gaten vol met mos en bladeren. Daardoor kun je het goed onderscheiden van een vogelnest."
Nieuwe blik
Voor de deelnemers is de excursie een ware eyeopener. "Ik kom regelmatig in het bos maar nu kijk ik met een heel ander gezicht naar de bomen en wat er allemaal in leeft. We keken altijd wel en zochten naar reeën en andere dieren. Maar nu kan dat met andere ogen", aldus een cursist. "Het is leuk om met 'verse ogen' op pad te zijn", vindt Pot. "Als je met meer ogen bent, en je weet waar je naar moet kijken dan zie je steeds meer. Het bos zit vol met verhalen."