Inwoners van de gemeenten Midden-Drenthe en Assen kunnen zich binnenkort aanmelden als zogenoemde bermscout. De twee gemeenten willen samen met inwoners gaan kijken wat er nou precies groeit en bloeit in de groenstroken langs wegen.
Door de teruglopende biodiversiteit gaat Landschapsbeheer Drenthe met Drentse gemeenten onderzoeken hoe het gesteld is met de insectenpopulatie en bloemenrijkdom in de bermen in Drenthe. "Door dit te monitoren met vrijwilligers, krijg je langjarige ontwikkelingen en kan je zien of het maaibeleid van de gemeente effect heeft", legt Erwin Bruulsema van Landschapsbeheer Drenthe uit.
Uitgesteld
Het project met bermscouts is al in zes Drentse gemeenten van start gegaan. "In Assen en Midden-Drenthe zouden we afgelopen voorjaar al starten, maar door te weinig aanmeldingen is dat uitgesteld naar september."
Het idee van een bermscout is iemand die een berm nauwkeurig in de gaten houdt. "Door nauwkeurig te weten waar in de gemeenten bepaalde plant- en diersoorten voorkomen kan het maaibeheer beter worden aangepast", vertelt Bruulsema.
Of bewoners zelf een berm mogen kiezen of door de gemeente een groenstrook toegewezen krijgen, verschilt per gemeente.
'Eye-opener'
Zaterdag 21 september organiseren de twee gemeentes, Landschapsbeheer Drenthe en stichting FLORON een startbijeenkomst. "Tijdens deze dag krijgen de scouts eerst uitleg hoe hun gemeente omgaat met bermen. Dat daarover na wordt gedacht is voor veel mensen vaak al een eye-opener. Daarna krijgen ze uitleg over de methode die gebruikt wordt om in kaart brengen in welke mate een berm bijdraagt aan het behoud van insecten en bloemensoorten."
Op de startbijeenkomst is plek voor veertig mensen, zegt Bruulsema. "Op het moment dat we meer aanmeldingen krijgen, gaan we kijken wat we doen. Maar op dit moment zijn er nog niet zoveel aanmeldingen."
Geïnteresseerden kunnen zich tot 6 september aanmelden.