Heel Drenthe Zoemt zet elke maand een dier of plant op het platteland in het zonnetje. In december krijgt de ree extra aandacht.
De ree komt in heel Drenthe voor. Ze leven vooral in bosachtig gebied en de aangrenzende weilanden. Maar ze zijn ook te zien in heidevelden of akkerbouwgebieden. De voorkeur van de ree gaat uit naar een gebied tussen een bos en open terrein, zodat hij in het bos dekking kan zoeken, rusten en herkauwen.Reeën eten kruiden, grassen, scheuten, bladeren en knoppen van bomen en struiken. Ook vinden ze bessen, landbouwgewassen, twijgen, eikels, beukennootjes en paddenstoelen niet vies. 's Zomers eten ze het liefst jonge blaadjes.
Zelf reeën spotten
Een ree zie je meestal vlak na zonsopkomst of in de avondschemer. Ze zijn dan op zoek naar voedsel. Omdat er in de winter minder voedsel te vinden is, heb je een grotere kans om een ree te spotten. Ze doen er namelijk langer over om eten te vinden.
Ben je toch geen ree tegengekomen? Je kunt alsnog zien of ze een bepaald gebied hebben bezocht. Reeën laten namelijk genoeg achter in het veld, zoals hoefafdrukken, keutels en vraatsporen.
IVN-doe tip: maak een wissel
In het kader van de soort van de maand, komt het IVN elke week met een doe-tip voor de kleine natuurliefhebber. Deze week wordt er zelf een wissel gemaakt.
Sommige dieren zijn gewoontedieren. Dit betekent dat zij elke keer dezelfde routes in het gebied lopen. Hierdoor ontstaat er een pad. Een pad gemaakt door een ree heet een wissel. Je kan zelf ook een wissel maken! Je moet hiervoor wel met meerdere mensen zijn.
Ga op zoek naar een zanderig plekje buiten. Dit kan natuurlijk ook een zandbak zijn. Maak dit stukje zand mooi glad. Eén van jullie loopt als eerste een route over het zanderige stukje of door de zandbak. Daarna volgen de anderen één voor één dezelfde route. Volg de voetstappen.
Ga dan met z’n allen rondom het zanderige stukje of de zandbak staan. Wat zien jullie?
Heel Drenthe Zoemt
Heel Drenthe Zoemt zet het Drentse platteland in het zonnetje. Dat doen zij onder andere door elke maand een plant of diersoort die hier voorkomt in het zonnetje te zetten. Ook ROEG! besteedt aandacht aan de soort van de maand.
De campagne is een samenwerking tussen verschillende natuurorganisaties, waaronder de Natuur en Milieufederatie.